Извънредна новина Разберете големите новини в момента, в който се случват – директно в имейла ви.

Американският всекидневник „Ню Йорк таймс“ подаде съдебен иск срещу създателя на ChatGPT OpenAI и „Майкрософт“, твърдейки, че мощните модели на компаниите са използвали милиони статии за обучение без разрешение, съобщи агенция „Франс прес“.

Чрез своите чат ботове с изкуствен интелект компаниите „се стремят да се възползват безплатно от огромните инвестиции на „Таймс“ в неговата журналистика, като ги използват за създаване на заместващи продукти без разрешение или заплащане“, се казва в съдебния иск, подаден в сряда.

Полша разследва ChatGPT за използването на лични данни

За разлика от медийни групи като германската „Аксел Шпрингер“ или „Асошиейтед прес“, които са сключили договори за съдържание с OpenAI, „Ню Йорк таймс“ избра по-конфронтационен отговор на внезапния възход на чатботовете, пише агенцията.

„Ако „Таймс“ и други новинарски организации не могат да създадат и защитят своята независима журналистика, ще има вакуум, който никой компютър или изкуствен интелект не може да запълни“, се казва в в мотивите на съдебния иск, в който се добавя, че цената за обществото от удара по журналистиката ще е огромна.

Британският антитръстов регулатор започва проверка за сливане на „Майкрософт“ с OpenAI

Медията, която е една от най-уважаваните новинарски организации в Съединените щати, търси обезщетение, както и заповед компаниите да спрат да използват съдържанието й за обучение на ИИ модели, както и да унищожат вече събраните данни.

Въпреки че не е поискана конкретно сума, вестникът твърди, че нарушението може да струва „милиарди долари законови и действителни щети“.

„Майкрософт“, втората по големина компания в света по пазарна капитализация, е основен инвеститор в OpenAI и бързо внедри правомощията на ИИ в собствените си продукти след пускането на ChatGPT миналата година.

Моделите на изкуствен интелект, които захранват ChatGPT и Copilot на „Майкрософт“ (бивш Bing), бяха обучавани години наред върху съдържание, налично в интернет с презумпцията, че е справедливо то да се използва без компенсация.

Но делото, заведено във федерален съд в Ню Йорк, твърди, че използването на работата на „Таймс“ е незаконно, особено защото новите продукти създават потенциален конкурент на издателите на новини, пише „Франс прес“.

Сам Олтман: Изкуственият интелект сега е като компютъра от „Стар Трек“

OpenAI заяви, че е „изненадан и разочарован“ от делото, като се има предвид, че е в преговори с „Ню Йорк таймс“ по въпроса, които „се придвижват напред конструктивно“.

„Надяваме се, че ще намерим взаимноизгоден начин да работим заедно, както правим с много други издатели“, добави говорител на OpenAI.

В съдебното дело също така се казва, че съдържанието, генерирано от ChatGPT и Copilot, имитира отблизо стила на „Ню Йорк таймс“, като на моменти фалшиво цитира вестника като източник, и че неговият резултат е получил привилегирован статус от OpenAI поради своята надеждност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ChatGPTOpenAI
ChatGPTOpenAI
18 юли 2024 6:48
Гост

ChatGPT Nederlands biedt een ongekende mogelijkheid om geavanceerde AI-technologie te gebruiken in de moedertaal. Of je nu een ondernemer, student, creatieveling of gewoon een individu bent die op zoek is naar een betrouwbare assistent, ChatGPT kan je helpen je doelen te bereiken. Door routinetaken te automatiseren, snelle toegang tot informatie te bieden en creatieve processen te ondersteunen, verhoogt ChatGPT de productiviteit en efficiëntie. Met voortdurende innovaties en een focus op ethische overwegingen blijft ChatGPT een betrouwbare en krachtige tool die de manier waarop we communiceren en werken transformeert. Ontdek vandaag nog hoe ChatGPT je leven kan verbeteren. doe nu mee… Покажи целия коментар »

GPTDeutsch
GPTDeutsch
22 януари 2024 9:40
Гост

Представяме ви ChatGPT немски – вашият паспорт за лингвистично приключение като никое друго! Влезте в жизнения свят на холандския изкуствен интелект и се пригответе да бъдете завладени от неограничените възможности, които ви очакват в https://gptdeutsch.com/.