Нови спорни такси се събират за дезинфекция през т.нар. „златен гьол“ на граничния пункт „Капитан Андреево“, алармира в петък Ивайло Мирчев, бивш депутат от ПП-ДБ. Дезинфекцията на всички гранични пунктове бе подновена заради огнища на чума по козите и овцете в съседна Гърция.

В момента таксите се събират от държавата в лицето на Българската агенция за безопасност на храните след като над 10 години тази дейност се извършваше от фирмата „ПиЕфСи“ ЕООД, която се свързва със задкулисието в България.

Какви са оплакванията?

„Граждани сигнализират, че от няколко дни е върната таксата по границата за дезинфекция на автомобилите, тъй като е засечено разпространение на шап по дребните преживни животни. За тази услуга на ГКПП-то в брой се заплаща такса в размер на 4 лв. Дотук добре, но множеството въпроси възникват, когато на преминаващите се налага да заплатят и 3 лв. в брой, които отиват за „такса превод към банката“, или още 75% от сумата за услугата. Алтернативен начин за плащане на услугата „дезинфекция“ няма. Няма ПОС терминал, няма възможност чрез директен превод през електронно банкиране – задължително в брой и после такса 3 лв. за превод към банката. Интересното тук е, че банката не е случайна, а именно известната „Инвестбанк“, която е собственост на г-жа Петя Славова“, пише в поста си във фейсбук Ивайло Мирчев. .

Впечатление прави, че същата банка обслужва регионалните клонове на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в почти всички погранични райони, а именно Благоевград, Бургас, Видин, Кюстендил, Перник и Хасково, както и София-град и София област.

Какви мерки ще се предприемат?

Депутатите от ПП-ДБ ще потърсят отговори за ситуацията с таксите от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Министерството на земеделието. Те ще търсят отговори на въпросите – по каква процедура регионалните структури на БАБХ избират обслужващата ги банка? И защо няма алтернативни начини за заплащане на таксата за дезинфекция, чрез които да се предотврати заплащане на „такса обслужване“ в размер на 75% от цената на услугата?

Въпросите продължават с питане – Защо БАБХ не са изискали от обслужващата банка различна такса, съобразена с общия размер, който заплащат преминаващите.

„Инвестбанк“: ПОС терминали са на разположение за разплащане на всяко гише

В позиция, изпратена до Mediapool в неделя от „Инвестбанк“ отхвърлиха горните твърдение. От правото на отговор на „Инвестбанк“ става ясно, че банката посочва, че предлага ПОС терминали за разплащане на всяко гише.

„Относно твърдението, че липсва алтернативен начин за плащане на услугата освен заплащане в брой – това не отговаря на истината. ПОС терминали са на разположение за разплащане на абсолютно всяко гише и не само, всяко гише разполага и с резервен ПОС терминал, в случай че дефектира устройството да бъде заменено своевременно. С цел осигуряване на непрекъсваемост на процесите, „Инвестбанк“ АД е осигурила Интернет връзка на два различни мобилни оператора. Отделно, разполагаме с шест ПОС устройства на търговци, чрез които се заплаща фитосанитарният контрол и „Инвестбанк“ АД е на загуба от тези транзакции, тъй като поема за своя сметка разхода от 2% от сумата на всяка транзакция по чужди карти.

В случай на заплащане в брой на таксите към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), от преминаващите се дължат и такси по чл. 1.1.1.4. от Раздел IV.

Касови операции на Тарифа за условия, лихви, такси и комисиони, прилагани от „Инвестбанк“ АД за юридически лица, предвид факта, че Банката незабавно обработва получената в брой сума и заверява сметката на бюджетния разпоредител. По този начин се осигурява незабавното постъпване на средствата в държавния бюджет. Таксата на „Инвестбанк“ АД за вноска на каса по сметка на БАБХ е преференциална за разплащане за автомобил и е в размер на 3 лева, за сравнение при останалите финансови институции е в ценови диапазон – от 5 лева до 35 лева.

Таксата на „Инвестбанк“ АД е определена, като най – ниската, приложима в страната такса за този вид услуга. Полза за държавата е, че Българската агенция по безопасност на храните не заплаща за услугата никакви такси, а Банката поема и спонсорира и всички разходи по събирането на средствата и насочването им по бюджетната сметка – заплатите на 47 бр. служители, приемащи и обработващи плащанията, транзакционни разходи, разходи за комуникационна свързаност.

Служителите, които обработват приемането на плащанията работят с банково – счетоводен софтуер, предвид факта, че получените средства се внасят директно по сметката на бюджетното предприятие. Те са банкови служители – от лицата, приемащи и обработващи плащанията се изисква както висока финансова грамотност, така и познаване на валутите. Служителите, които приемат плащанията са обучени да познават и работят с валута, съгласно Наредба No18 на БНБ и са в състояние да разпознават български и чуждестранни банкноти и монети – годни, и неистински, като са обучени и за действия, при разпознаване на неистински банкноти и монети.

За Ваша информация, таксите за преминаващите за дезинфекция автомобили са определени в „Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните – част втора – „Такси при осъществяване на официален граничен контрол“, Глава седма – Такси за извършване на дезинфекция на влизащи в страната превозни средства. Тарифата е приета на основание чл. 3, ал. 4 от Закон за българска агенция по безопасност на храните, чл. 66, ал. 3 от Закон за управление на агрохранителната верига, чл. 112, ал. 1 от Закон за храните, чл. 14, ал. 2 от Закон за ветеринарно медицинската дейност, чл. 51а, ал. 1 от Закон за фуражите и чл. 3 от Закон за защита на растенията, чл. 40, ал. 6 от Закон за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

„Инвестбанк“ АД е преминала официална процедура, за да обслужва регионални структури на Българската агенция за безопасност на храните и незаслужено е подложена на натиск, накърняващ репутацията ѝ на стабилна финансова институция и надежден партньор на своите клиенти“, се казва в позицията на банката.

Държавата си върна дезинфекцията срещу 12 млн. лв. за фирмата

Както Mediapool писа държавата си върна дезинфекцията в края на април тази година срещу 12 млн. лв. обезщетение за частната фирма „ПиЕфСи“ ООД, която бе постигната в извънсъдебно споразумение.

Държавата си взима т.нар. „златен гьол“, т.е. дезинфекцията на влизащите от Турция превозни средства през ГКПП „Капитан Андреево“, но срещу 12 млн. лв. обезщетение за частната фирма. В последните си дни и кабинета на Николай Денков сключи извънсъдебно споразумение с друга частна фирма на същата граница – „Евролаб 2011“ срещу 10 млн. лв., с което окончателно си върна помещението, в което се намираше частната лаборатория.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar