Израелски демонстранти блокираха днес магистрали, като се събраха също пред фондовата борса и главния щаб на армията в Тел Авив по време на поредните протести в цялата страна срещу планираната от министър-председателя Бенямин Нетаняху съдебна реформа, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато дългогодишните съюзници на израелския премиер прокараха спорния законопроект през парламентарна комисия преди гласуването, което се очаква да се проведе следващата седмица.

Демонстрантите, много от които военни от резерва, създадоха човешки вериги и блокираха един от входовете на главния щаб на израелската армия в центъра на Тел Авив. Пред фондовата борса в града протестиращите запалиха димни бомбички, барабаняха и скандираха, държейки плакати с надписи като „Диктатурата ще убие икономиката“.

Полицията съобщи, че най-малко 19 души са арестувани, като са заподозрени в нарушаване на обществения ред по време на протестите, блокирайки магистрали в централната част на Израел.

Израелската медицинска асоциация също обяви, че утре ще проведе двучасова стачка в знак на протест срещу законопроекта.

Предложеният законопроект ще предостави на депутатите по-голям контрол върху назначаването на съдии и ще даде на парламента правото да отменя решения на висшите съдилища и да приема закони, които не подлежат на съдебен контрол.

Днешните протести се провеждат в момент, когато израелският президент Ицхак Херцог е на посещение във Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън. Посещението на Херцог идва ден след като Байдън разговаря по телефона с израелския премиер Нетаняху и го покани на посещение в САЩ тази есен, въпреки че изрази загриженост относно спорните планове за преразглеждане на съдебната система в Израел.



Линк към новината

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar