Издевателствата над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора са включвали черепно-мозъчна травма, довела до разстройство на здравето, което е било временно опасно за живота. Раните, нанесени от насилника ѝ Георги Николаев с макетен нож, са довели до обезобразяване на момичето. Това квалифицира стореното от Николаев като средна телесна повреда и може да промени както обвинението, така и наказанието на обвиняемия.

Това гласи новата експертиза по делото, направена от лекари от Пловдив. Пловдивските лекари поеха случая, след като всички съдебни медици в Стара Загора си направиха отвод и отказаха да участват в повторното разглеждане на случая, съобщи Би Ти Ви. Според експертите документите по делото показват, че опасността Дебора да загуби живота си е била реална, а не предполагаема, а настъпването на смърт или оцеляването са били еднакво възможни. Останалите наранявания се определят като лека телесна повреда.

Заключението на съдебния лекар от Окръжна болница в Стара Загора, че раните на Дебора, обработени с 400 шева, са „лека“ телесна повреда, взриви обществено недоволство, предизвика протести в цялата страна, доведе до оставки и даже промяна в закона за домашното насилие. От замесените в случая институции и служители обаче така и никой не призна вина. Съдебните медици оправдаха колегата си и определиха протестите за организирани, а медиите поучиха да не се бъркат.

Димитър Киров, адвокатът на Дебора, е наясно с новата експертиза, но е предпазлив с коментарите, за да не повлияе на предстоящото дело. „И без това делото е достатъчно сложно. И без това първоначално, според мен, много от възможните доказателства са изпуснати и то непоправимо, и ако на базата на малкото останали започна да правя и авансови коментари, няма да направя услуга на клиентите си“, казва той пред Би Ти Ви. Според адвоката по наказателно право Димитър Марковски новите данни няма да повлияят на наказанието.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar