Въоръженият с нож и чук мъж, който уби германски турист и рани двама души, включително британец, в близост до Айфеловата кула в Париж късно в събота, се е заклел във вярност към „Ислямска държава“ в предварително направен видеозапис, каза прокурорът за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар в неделя. Президентът Еманюел Макрон нарече действията на извършителя „терористична атака“.

Заподозреният и задържан от полицията 26-годишен френски гражданин, арестуван след атаката, е казал на полицията, че е ядосан от ситуацията в Газа и от факта, че „толкова много мюсюлмани умират в Афганистан и в Палестина“, съобщи министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин, цитиран от „Ройтерс“.

През 2016 г. заподозреният е бил осъден на четири години затвор за планиране на друго нападение и е бил в списъка за наблюдение на френските служби за сигурност, каза още Дарманин. В наличната информация за него е било записано, че страда от психични разстройства.

Първият нападнат по време на атентата – германски турист във френската столица – е получил смъртоносни наранявания, когато е бил намушкан с нож на няколко метра от Айфеловата кула. Нападателят е бил преследван от полицията и е нападнал други двама души, включително британец, използвайки за оръжие чук, добавиха служители, съобщиха властите.

Европейски служители по сигурността предупредиха за нарастващ риск от атаки от ислямистки екстремисти на фона на войната на Израел срещу „Хамас“, като най-голямата заплаха вероятно е от нападатели от типа „вълци единаци“, които са трудни за проследяване.

Води се разследване за убийство и опит за убийство във връзка с терористична организация, каза прокурор Рикар на пресконференция. Други трима души от семейството или обкръжението на заподозрения са били задържани от полицията.

Началникът на полицията в Париж Лоран Нунез каза пред BFM TV в неделя, че заплахата от тероризъм е „постоянна“ и че церемонията по откриването на Летните олимпийски игри след осем месеца е била подготвена с мерки за сигурност, като се вземе предвид „високото ниво“ на заплаха от тероризъм.

„Няма да се поддадем на тероризма“, написа в X френският премиер Елизабет Борн.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar