Време е въпросът за истинската независимост на съда да бъде решен, за да преминем към следващите стъпки на законодателно ниво, гарантиращи истински бърз и справедлив процес в България.

Това каза пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ и член на парламентарната конституционна комисия, бивш министър на правосъдието.

Тя подчерта, че не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт:

„По българския конституционен модел прокуратурата е част от съдебната власт и с предложените изменения няма никакво отстъпление от тази позиция. Няма никакво съмнение в тази посока, даже не е и било обект на обсъждане“.

Йорданова изтъкна, че функциите на прокурорите са много различни от тези на съдиите и трябва по определени въпроси да има различие между тях:

„Това по никакъв начин не означава, че премества прокуратурата повече към изпълнителната власт. Напротив. Това означава, че спрямо прокуратурата има повече прозрачност и повече обществен контрол“.

За обществената квота, избирана от Народното събрание, която ще има превес във Висшия прокурорски съвет Надежда Йорданова коментира:

„Това е голямото предизвикателство, с което трябва да се справи парламентът – този и всеки следващ. Тази квота да е обществена и чрез нея да не се прокарва политическо влияние в съдебната система. Обществената квота ще включва професионалисти с дълъг стаж и добро обществено реноме. Изключително важно е да се посочи, че те трябва да са независими и партийно неутрални. Това ще се запише в Конституцията“.

По думите ѝ няма нищо притеснително в това да бъде сезиран Конституционният съд за промените в основния закон, когато те бъдат приети от парламента:

„Би било добре измененията да минат през теста на КС, за да бъдем спокойни, че те отговарят на конституционния стандарт. Приемам тази заявка като позитивна новина“.

Надежда Йорданова изтъкна, че „Демократична България“ винаги е отстоявала, че една от важните гаранции за върховенство на правото е в регулаторите да има политически неутрални експерти:

„Това е изключително важно, защото контролните, надзорните органи трябва да прилагат закона точно и еднакво спрямо всички и по никакъв начин не трябва да се ръководят от своите политически предпочитания. Противното означава, че нямаме върховенство на правото, а политическа доминация на политическите сили, които имат мнозинство в момента. Това е изключително опасно. Колкото и да е сложно сега, всъщност се вижда, че липсата на политическа доминация във всички органи е добро нещо, защото дава възможност за взаимен контрол. Трябва да се научим да живеем с това“.

Тя подчерта, че е противник на формирането на различни органи на квотен принцип.

„Задълбаването в дребнотемия ни пречи да гледаме по амбициозно към големите теми като влизането в Шенген“, каза още Йорданова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar