Върховният административен съд с решение по казуса с отказаното скъпоструващо лечение на мъж с рак на гърдата, с мотива, че не е жена. На последна инстанция магистратите постановиха, че трябва да има равнопоставеност при предоставянето на здравни услуги и Касата следва да осигури лечението на Айвън Андреев с медикамента.

Новината, че печели битката със Здравната каса завари Айвън Андреев в градината му в село Ръжавец. От юни миналата година той се лекува от рак на гърдата с медикамент, който първоначално му беше отказано да получава безплатно. След като потърси правата си половин година по-късно, Здравната каса намери начин да му го отпуска.

„Промяната е, че вече съм спокоен, че няма да го отменят, защото до решението, което беше дадено до момента можеше в един момент да кажат няма да даваме повече и проблемът тръгна, че лекарството се предоставяше само на жени, макар че в света отдавна се лекуват и мъже“, разказва Айвън Андреев.

Решението на съда се позовава на Конституцията, според която оказването на здравна помощ не е в зависимост от пола. Сега Айвън и адвокатът му обмислят дали да заведат и дело за неимуществени вреди.

„Изходът бе предизвестен от самото начало, защото се касаеше за видна и груба дискриминация, но съдът постави нещата в своя ред“, констатира Кристиян Гьошев – адвокат на Айвън Андреев.

„Терапиите, химиотерапиите са тежки за всеки пациент и имат много странични явления, докато това лекарство е по- щадящо. Това е другият успех, че се намери лекарство което ме щади и мога да бъда този, който съм“, сподели Айвън Андреев.

В позиция до БНТ от Здравната каса посочиха, че от януари тази година вече са направени нормативни промени, които позволяват не само Айвън, но и други мъже с тази диагноза да получават терапията безплатно в болничните заведения, с които имат договор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar