Три случая на сблъсъци с участието на чужденци през последните няколко дни доведоха до опит за изкуствено създаване на напрежение спрямо мигрантите. За това допринесоха и първоначалната изкривена или неточна информация (експерти определиха част от първите съобщения дори като фалшиви новини), светкавичното използване на инцидентите за разнообразни политически цели включително организиране на протест, включването на ресторантьорите със спешни искания, акция със задържането на 100 души (за които няма информация какво е съотношението българи – чужденци), законопроект на ГЕРБ и ДПС за увеличаване на полицаите по границата и за охраната на центровете за бежанци.

Вдигането на напрежението и недоверието към последващите действия на институциите е улеснено от още един фактор, който накратко може да бъде обобщен в определението на бившия зам. вътрешен министър Филип Гунев, който напомни за влиянието на „традиционния расизъм, който витае в България незабележимо“ (в интервю за „Нова тв“).

Използването на трите случая – въпреки всички официални изявления, че в никой от тях няма етнически причини – вероятно ще продължи от националистическите формации и с оглед на предстоящата предизборна кампания (през май) за европейските избори.

Три дни след първите съобщения, резултатите се свеждат до обявено засилено полицейско присъствие в центъра на София и край бежанските центрове, акция, в която са „профилактирани“ (по жаргона на МВР, използван и за нея от зам.-директора на СДВР Мирослав Данаилов) задържаните и до извънредно заседание на Столичния общински съвет в четвъртък (14 март). В публичните си изяви от МВР и от общината не предоставиха статистика, с която да покажат повече данни за инцидентите в бежанските центрове, какъв е процентът от регистрираните криминални случаи с мигранти и чужденци в София и други градове, каква е корелацията между бежанския поток и подобни престъпления. Отчетите на МВР през последните месеци са за намаляване на мигрантския натиск и опитите за незаконно влизане в страната.

На заден план засега остана и темата с превенцията, както и с интеграцията на мигрантите, въпреки че някои експерти отбелязаха колко малък е делът на тези, които остават в България. „Дневник“ обобщава какво се изясни и какво не за случаите, има ли връзки между тях, могат ли да се разглеждат като системен проблем.

Две от сбиванията са станали на централния бул. „Витоша“, но в различни дни и нямат връзка помежду си.

В единия случай публикация в социалните мрежи, придружена с видео, съобщава за нападение над група момчета и едно момиче в центъра на София. Според информацията в него случката е от навечерието на 8 март, а в поста се твърди, че 11 души от арабски произход са нападнали младо момиче и три момчета на бул. „Витоша“. В някои издания се появяват и заглавия: „Мигранти бият деца на „Витошка“, които отключват и лавина от коментари във форуми и социални мрежи за саморазправа, екстрадиция на всички мигранти, разстрел и други крайни прояви. В платформите се описва още, че момичето е пребито жестоко, както и момче, което го е защитило.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че двете групи, сбили се на 6 март вечерта на бул. „Витоша“, са се познавали. Спорът е бил заради момичето. За сбиването са задържани египтянин и сириец, на 20 и 24 години. От полицията са установили, че конфликтът е от личен характер – момичето е бивша приятелка на момче от едната група и насилието не е на расова основа.

„В хода на разследването е установено, че причина за нападението не е омраза на етническа и верска основа, а е вследствие на предходно познанство и влошени междуличностни отношения, породени от спор за момиче или поради младежка самонадеяност“, посочват в официално съобщение от МВР.

„Двете страни са се познавали, да не казвам дори че са имали приятелски отношения“, коментира пред БиТиВи старши комисар Мирослав Данаилов. „От оперативните действия се установява, че те нанасят удари и можем да ги подведем под отговорност за хулиганство, въпреки че пострадалите не желаят да подадат жалба“, коментира още той.

Жители на родопско село задържаха чуждестранни студенти, сбъркали ги с мигрантиВтори случай: Нападнати „британци от пакистански произход“ или българи нападат чужденци

При друг случай, четирима чужденци са били нападнати от непълнолетни на 8 март, отново на бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“. От МВР съобщават, че има задържани. В информациите за инцидента обаче се съобщава за британски студенти, представени като студенти от пакистански произход (в БНТ и други медии), което вероятно създава и контекста, че също става дума за бежанци. За нападателите им обаче няма уточнение за националност и вероятно са българи.

МВР съобщи, че е арестуван 16-годишен младеж, който е с предишни криминалистически регистрации в полицията за кражби и грабежи. Той е разследван за това, че е откраднал мобилните телефони на единия от пострадалите. В хода на разследването е установено, че младежът е водач на група непълнолетни, които са нападнали чуждестранните граждани от Великобритания. Двама от студентите са пострадали и са откарани в болница.

„Групата лица, които е предвождал, също са непълнолетни. Под надзора на прокуратурата ще го обвиним в грабеж, тъй като са отнети вещи от пострадалите. За да покажем, че сме безкомпромисни към саморазправите – особено на етническа, религиозна или расова основа“, обясни Мирослав Данаилов.

Мирослав Данаилов, зам. директор на СДВР

Двата инцидента станаха повод за увеличено полицейско присъствие в центъра на столицата и масови проверки основно на чужденци.

Трети случай: Битов спор в център за мигранти

В петък вечер (8 март) стана известен и друг случай на саморазправа – в Центъра за бежанци в столичния квартал „Овча купел“. Пострадал е един човек, който е приет в „Пирогов“ и състоянието му е добро. Служител на центъра съобщава, че сблъсъкът е станал малко след 20 ч. и е започнал като спор между две момчета като постепенно се разраства до конфликт между 10 мъже, на възраст между 20 и 30 години. Мотивът все още не е известен, но е от битов характер.

Според различни източници причината за конфликта е различна – някои съобщават за скандал заради силна музика, а други – заради жена. По информация на „Нова телевизия“ след идването на служители на МВР, участниците излизат на улицата, а в ръцете си държат предмети като метални тръби. В някои издания и в социалните мрежи се появи информация с твърдението, че мигранти бият деца с метални тръби.

„Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа“, написа министър Калин Стоянов в профила си във фейсбук още през уикенда.

„Системност и очевиден проблем със сигурността“

Инцидентите бързо влязоха в политическа употреба. Общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов коментира първия случай по време на брифинг като заяви, че децата са на видима възраст 12-14 години и че нападателите са мигранти. Той заяви, че ще внесе искане за свикване на извънредна сесия на Столичния общински съвет, в която да се разгледа въпросът със сигурността в София и използва случая, за да поиска двойно увеличаване на патрулите.

Двете сбивания станаха повод общинските съветници от ГЕРБ също да поискат извънредно заседание на общинския съвет.

„Третият побой в центъра на София говори за системност. Имаме очевидно проблем със сигурността, за да разберем как ще бъде разрешен той, за да не се повтаря никога случилото се от онази вечер на бул. „Витоша“ в 18:30 ч., момче да бъде нападнато от 7-8 други момчета, чужденци за това, че защитило момиче, което са закачали, ние трябва да знаем какво предстои. Затова искаме кметът Терзиев, СДВР, всички отговорни служби да кажат какво предвиждат да направят, защото очевидно в София в момента няма достатъчно ред“, коментира пред БНТ Георги Георгиев, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС.

Сбиване заради жена е имало в центъра за мигранти в столичния кв. „Овча купел“

В неделя, отново пред националната телевизия, общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера обяви, че ще има протест пред МВР: „Протестът ще е на хора, на които им е омръзнало, от тези потърпевшите квартали около Лъвов мост, „Овча купел“, Кремиковци, да бъдат тормозени от всякакви нелегални имигранти. Трябва да бъде сложен ред…Въпрос на време да се появят арабските и ислямските банди. Грешката ни е при управлението на кризата с мигрантите“. Според него, мигрантските центрове не трябва да се намират в населени места и трябва да бъдат от затворен тип, „за да не се допуска непроверени хора да тормозят българските граждани“. На протеста бяха развявани бели знамена, надписани с черен спрей – „Бежанците вън“ и „България на българите“.

Президентът обвини политиците зад управлението в двуличие по повод разногласията преди ротацията Президентът Румен Радев също коментира темата и използва случая, за да отправи критики към управляващите, че не могат да гарантират сигурността в столицата: „Какво да си представим за останалите места в страната? Това кара хората да се съмняват в приказките, че мигрантският натиск е овладян. Очаквам правителството независимо от изхода на преговорите да гарантира сигурността на българските граждани“.

На фона на наслагващото се напрежение, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложиха допълнителни мерки за гарантиране на сигурността. Двамата са внесли в понеделник (11 март) м парламента два законопроекта, с които се увеличава капацитетът на „Гранична полиция“ с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната по границата. Според тях така щяла да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната. Преди седмици шефът на гранична полиция Антон Златанов поиска 1200 души допълнително.

По-късно вътрешният министър съобщи, че с тази промяна в Закона за администрацията, ще има възможност да се назначат необходимите 1264 бройки за ГД „Гранична полиция“ и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване. „Към момента охраната в тях е поверена на частна фирма. През последните месеци беше извършено обследване на тези центрове. Констатирани са доста пропуски и са издадени препоръки“, заяви министъра.

Повече полиция

„Предприехме необходимите действия за гарантиране сигурността и спокойствието на гражданите и гостите на столицата. Засилваме полицейското присъствие в централната градска част и в райони, където има събиране на хора с различен произход, както и около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците. В централната част на столицата екипите ще са съвместни от СДВР и на общината, а край центровете за бежанци ще патрулират полицейски служители“. Това обяви пред медии Калин Стоянов след среща с кмета на София Васил Терзиев и представители на браншови организации на заведенията във връзка със сигурността в София в понеделник (11 март).

Той не коментира броя служители, които ще бъдат включени и какви ще са допълните разходи, както и за какъв период ще е тази мярка.

Няма увеличение на случаите на нарушение на реда с участието на законно пребиваващи в страната ни мигранти, подчерта министър Стоянов.

Бившият зам. вътрешен министър Филип Гунев коментира, че българската полиция няма достатъчно опит в етническото профилиране и посочи, че не може в курорт като Банско например, където е пълно с британски граждани – само заради цвят на кожата например, някои от тях да бъдат проверявани. Той определи, че засиленото полицейско присъствие винаги е „нож с две остриета“, но че има по-голяма нужда при центровете, които са близо до жилищни блокове, защото това ще даде спокойствие на съсъдите.

Пред „Нова тв“ той представи и статистика за извършителите на престъпления в София (на базата на осъдителни присъди) за периода 2012 до 2022 и че тези извършени от чужденци са около 2-3 % от всички. Според Гунев в Европа проблемите с бежанците са по-сериозни, защото в България мигрантите обикновено може да са замесени в трафик на други мигранти и повечето напускат страната, за да станат фактор в престъпността.

Главният секретар на МВР: Няма връзка между двете сбивания на бул. „Витоша“, задържани са четиримаОбщото между случаите в центъра на София – тийнейджъри

Вътрешният министър посочи, че междувременно се отчита тенденция на увеличаване на случаи на закононарушения с участието на непълнолетни извършители. От МВР не представиха конкретни данни, но главният секретар Живко Коцев също отправи апел за по-сериозен родителски контрол.

„Неведнъж сме коментирали престъпността сред младите и единственият ми призив е за повече контрол от родителите, самодисциплина, повече внимание към подрастващите вкъщи и в училище, за да се развиват младите като пълноценни личности, а не като закононарушители.“ Коцев уточни, че част от мерките за повече сигурност включват и засилено полицейско присъствие в паркове и градинки, като с цел превенция ще бъдат увеличени пешите патрули.

„Сигурност е всичко, което искаме – за нас, за туристите и за персонала. Затова и реагирахме на един битов, както разбрахме, инцидент и настояваме случаят да не бъде използван с политически или етнически мотив. Знаем, че МВР и Столична община ще си свършат работата, а ние ще съдействаме за да предотвратим инциденти занапред, обяви в понеделник Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, от която първо също реагираха, че мигранти бият деца.

След срещата кметът на София Васил Терзиев определи града като „оазис и една от най-сигурните столици в Европа“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar