Дали разстреляният Мартин Божанов – Нотариуса е бил сътрудник на Министерството на вътрешните работи (МВР), или не, е държавна тайна и разгласяването ѝ е престъпление. С този аргумент от вътрешното министерство отказват да отговорят дали соченият за брокер в съдебната система Божанов е бил сътрудник на полицията.

В понеделник от МВР разпространиха официална позиция „във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР“.

Парламентарната комисия „Нотариуса“ вече изпрати въпроси до МВР дали убитият Мартин Божанов – Нотариуса е бил сътрудник на полицията. На 29 февруари депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев разказа в комисията, че Нотариуса вероятно е бил секретен сътрудник на Трето районно полицейско управление в София.

Твърдения в тази посока направи и неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която първа обяви мрежата за влияние на Божанов в съдебната система.

А в края на миналата седмица бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че информацията, че Мартин Божанов – Нотариуса е бил сътрудник на МВР била 80% вярна.

А кой назначи жената на Нотариуса в ГДБОП

В позицията си от понеделник МВР уточнява, че „не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР“.

От вътрешното министерство са решили да отговорят и на „често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите на МВР“. И прилагат копие от заповедта за назначаването ѝ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) от 2021 г. и с подписа на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков. След разстрела на Божанов стана ясно, че съпругата му към онзи момент е служител на ГДБОП, но е в майчинство.

Тя е била освободена месеци след назначаването си за младши разследващ полицай. Това става отново по заповед на Бойко Рашков и по предложение на настоящия вътрешен министър Калин Стоянов, който тогава ръководи ГДБОП. Гергана Божанова обжалва заповедта и съдът я възстановява на работа през май 2022 г. Оттогава е в майчинство и реално не се е връщала на работното си място. След разстрела на съпруга ѝ тя отново беше отстранена.

Министърът не познавал Мартин Божанов

Калин Стоянов също се включи в обясненията по случая с пост във Фейсбук. В него той написа, че не познава и никога не е разговарял с Мартин Божанов – Нотариуса.

„Не познавам, не съм се срещал и разговарял лично или чрез други лица, по телефона, включително и чрез мобилни приложения, с Мартин Божанов – Нотариуса“, твърди Калин Стоянов. Той припомня, че по времето, в което е бил ръководител на ГДБОП са внесени в прокуратурата събрани материали за Божанов, на базата на които има образувано досъдебно производство.

Министърът в оставка допълва, че е завел граждански иск срещу сайт и лица „определящи себе си като разследващи журналисти“ за разпространение на неистини и лъжи по негов адрес. Също така посочва, че относно „безумията и неистините“ по негов адрес през последните дни, включително и от политически лидери, бивши и настоящи министри, по националните телевизии, също възнамерява да потърси правата си в съда.

„Няма да позволя името ми да се петни от политици за предизборните им нужди“, заявява Калин Стоянов.

В последните седмици Калин Стоянов е критикуван от представители на „Продължаваме промяната“, които поискаха и смяната му при провалилата се ротация на правителството. Последната изява в тази посока беше интервю по бТВ на премиера в оставка Николай Денков от неделя вечерта.

МВР не организирало изборите

Освен по темата с Нотариуса МВР е решило да опровергава и „вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори“. В отговор от МВР са публикували статистика от местния вот, според която досъдебните производства за изборни нарушения са били два пъти повече в сравнение с местния вот от 2019 г.

„Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата“ система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори“, пише в позицията на МВР.

В нея се казва още, че организацията на изборите е ангажимент на Централната избирателна комисия. „Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите“, казват от вътрешното министерство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar