МВР на практика нападна свои служители покрай убийството в Цалапица като обяви за големи нарушения и производства, приключили с дисциплинарни уволнения. Това се разбира от официално съобщение на ведомството.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 2 август служители на Дирекция „Инспекторат“ и ГДНП извършили обстойна проверка в ОДМВР – Пловдив за действията на полицейските органи във връзка с извършено в с. Цалапица убийство.

Проверяващите са установили допуснати съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания, регламентиращи дейността, довели до напускането на страната на установения като извършител, пише още МВР. Същевременно комисията не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо двама братя, съпричастни към престъплението.

Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в РУ – Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с ОДМВР – Пловдив в тази дейност, твърди ведомството.

Според МВР „във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства: срещу бившия директор на ОДМВР – Пловдив старши комисар Васил Костадинов, приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за тежко нарушение на служебната дисциплина; срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски, приключило с издаването на заповед за дисциплинарно наказание „уволнение“ за „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижа на службата“; срещу инспектор Дамян Капов, група „Криминална полиция“ към РУ – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата. Служителят временно е отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември“.

На 20 юли, след тежък побой, тялото на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица бе намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян. Районният съд в Пловдив остави в ареста двама братя близнаци, задържани за лично укривателство по случая. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са помогнали на извършителя на убийството да избегне наказателно преследване. Продължава издирването на обвинения за убийството на мъжа. Жители на селото направиха няколко протестни шествия в Стамболийски, Пловдив и София с настояване за бърз и справедлив процес срещу всички, замесени в случая с убийството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar