От 1 март 2018 г. до 31 март 2021 г. край скандалния ресторант „Осемте джуджета“, където се е разпределяло съдебно влияние и прокурорски натиск над бизнесмени, е имало служебни полицейски автомобили, но няма доказателства, че те са били пряко ангажирани да извършват охрана на заведението и наемателите му. Това обявиха от Министерството на вътрешните работи в сряда по повод твърдения в публичното пространство за участие на полицаи в охраната на ресторанта.

От МВР допълват, че още през юни 2012 г. е извършена обстойна проверка по сигнал на Антикорупционния фонд и след заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Инспекторатът на ведомството е установил занижен контрол, както и различни дисциплинарни нарушения, свързани с реда на извършване на обход на патрулите, допълват от МВР. Резултатите от проверката са докладвани на Бойко Рашков на 1 септември 2021 г.

От вътрешното министерство допълват, че във връзка с разпространени в медийното пространство снимки на лица, за които се твърди, че са на полицейски служители, които са осъществявали към онзи момент нерегламентирана дейност по охрана на лица и обекти, министърът на вътрешните работи вече е разпоредил извършването на допълнителна проверка.

През септември 2023 г. прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу четирима прокурори и трима следователи заради тяхната роля в аферата „Осемте джуджета“.

Образуването на дисциплинарките бе поискано след разпоредената от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с аферата.

ВСС обяви проверка на следователите в следствения отдел към Софийската градска прокуратура Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева. Замесените прокурори са Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София; Дилян Деянов – прокурор от Окръжната прокуратура в Перник; Мирослав Илиев от Окръжната прокуратура в Бургас и Кирил Пейчинов – прокурор във Военно-окръжната прокуратура в София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar