Прокуратурата влезе в частния клуб в столичния квартал „Гео Милев“, свързван със застреляния миналата седмица Мартин Божанов, съобщиха БНР и БНТ. На мястото има полиция. За съществуването на клуба SS стана ясно след убийството на Божанов, известен с прякора Нотариуса, припомня общественото радио. Прокуратурата съобщи вчера, че от 2023 г. работи по досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. В рамките на това дело се проверява дали този клуб е бил посещаван и от магистрати. Обвиняеми по делото няма. Въпросното заведение се намира в непосредствена близост до закритите вече специализиран съд и прокуратура.

При обиските в „SS“ клуб тази вечер в София са иззети различни материални носители и компютри. Това пък каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти късно в сряда срещу четвърътък, който беше на мястото на претърсването. По думите му при действията са иззети и различни документи, като всичко това тепърва ще бъде анализирано. Действията тази вечер в заведението са извършени след разрешение от Софийския градски съд, посочи вътрешният министър.

Калин Стоянов: Изземват се компютри и документи от частния клуб за магистрати, свързан с Нотариуса Калин Стоянов: Изземват се компютри и документи от частния клуб за магистрати, свързан с Нотариуса vbox7.com

Докато бях директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ по отношение на тези хора е работено. Всичко, каквото сме събрали като данни, е било предадено в прокуратурата през 2022 г., където образували досъдебно производство , каза още Калин Стоянов. Той обаче не обясни нито какво са събрали, нито какво се е случило с делото в държавното обвинение. Никой не обясни и защо е била тази показност с операцията в нощните часове и какво е наложило тази спешност при положение, че на практика нищо подобно не е направено с години.

По-рано днес парламентът създаде комисия, която да се занимае с казуса с клуба на убития Мартин Божанов – Нотариуса. Първоначално предложенията бяха две – на ПП-ДБ и на ГЕРБ и ДПС. Преди началото на дебата обаче стана ясно, че “сглобката“ е обединила двата законопроекта. Комисията ще работи три месеца, а Никола Минчев от ПП-ДБ ще я оглави.

В мотивите на обединеното предложение на ПП-ДБ и ГЕРБ и ДПС се казва, че има основателни съмненията за чадър над дейността на Божанов от страна на институциите. Целта е да се установят всички факти и обстоятелства относно наличието на лица и организирани групи за влияние в правораздавателната система, във връзка с публично изнесената информация за дейността на Мартин Божанов. По-конкретно става въпрос за частния клуб за магистрати на застреляния. Клубът се е използвал за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво, стана ясно от разследване на „Антикорупционния фонд“. В заседанията на комисията ще се разгледат и данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи за наличие на нерегламентирани обвързаности между Мартин Божанов и други лица с представители на съдебната власт.

Комисията се състои от 17 членове: От ГЕРБ-СДС това са Рая Назарян, Марин Маринов, Александър Ненков, Маниол Манев, който е и зам.-председател, и Росица Кирова. От ПП-ДБ за председател бе избран Никола Минчев, а за членове на комисията – Людмила Илиева, Настимир Ананиев и Мирослав Иванов. Александър Арангелов и Ивайло Чорбов са от квотата на „Възраждане“. От ДПС бяха избрани Артен Анисова, Хамид Хамид (зам.-председател) и Гюнер Ахмед. От БСП в комисията влезе Атанас Зафиров и Гроздан Караджов от ИТН.

Хората на Слави Трифонов предложиха комисията да се занимае и с това каква е ролята на убития през август Алексей Петров, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и баща му в съставянето на правителството. Предложението не беше подкрепено. От БСП пък предложиха след приключването на комисията да се направят законодателни промени. И това предложение не срещна одобрението на пленарната зала. “Възраждане“ подкрепиха комисията, но изразиха съмнение, че ще даде резултат, „защото цялата държавна система е прогнила“.

Според бившия МВР шеф и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков “такива комисии са неефективни заради намесата на разни интереси“. Той заяви, че “един парламент не може да се използва само за някакъв си клуб, посещаван от магистрати“. „В проекта вниманието е насочено към клуба, но клубът се явява само малка спирка по пътя на корупцията в страната. Какво като установим кой е минавал през кулба? Какво ще направим? Ще ги установим поименно?“, попита той. И предложи комисията да разследва и дейността на Петьо Петров, известен с прякора Еврото, тъй като докато е бил министър на вътрешните работи в кабинета “Петков“, при него са идвали хора, които са се оплаквали не само от Божанов, но и от Еврото.

В крайна сметка всички парламентарни групи се съгласиха да се създаде комисия за дейността на Мартин Божанов, с изключение на един депутат от ИТН, който гласува “въздържал се“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar