• Кметът Терзиев: Защо бързат, вместо внимателно да намерим общо решение. И къде тогава ще паркират хората?
  • Транспортната комисия била „говорилня“ – човек от СДВР ходил, но нищо не съгласували за промените край НДК, обясни министър Стоянов

МВР може да даде Столична община на прокуратурата, ако не обезопасят движението по бул. „Фритьоф Нансен“, бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“. Това съобщи след инспекция там вътрешният министър Калин Стоянов.

След решението на Върховния административен съд, с което се спира новата организация, от СДВР пратили разпореждане до зам.-кмета Илиян Павлов, когото министърът нарече „младеж“. Срокът да се обезопасят новите елементи е изтекъл в четвъртък. Стоянов заплаши с глоба от 2000 до 7000 лв. „и евентуално сигнал до прокуратурата, тъй като неизпълнението на съдебно решение е престъпление“.

Писмото от СДВР е пратено на 24 юни и дава 6 разпореждания. Сред тях е движението по новите велоалеи и паркирането напълно да се спре, защото попадали в зоната за строително-монтажни работи. От общината се иска да монтира край тях плътна ограда. Да въведе нов режим на работа на светофарите и да оправи пешеходните пътеки, се настоява още в писмото. Едната пътека сега била жълта (за временна организация), другата – бяла, обясни шефът на столичната Пътна полиция Николай Крушарски.

Според министъра проектът за новата организация не е бил съгласуван с отдел „Пътна полиция“ в СДВР. „Това, че представител на отдела е присъствал на комисията по транспорт, която е една голяма говорилня и се обсъждат много проекти, не значи, че за 3 минути е било съгласувано нещо. Колегите имат разумни решения, но никой не ни е търсил“, обяви Калин Стоянов.

Безпрецедентната ситуация със спирането на проекта на бул. „Патриарх Евтимий“ изисква пълно внимание, не бързане. Съобразяването с решението на ВАС, което се основава на това, че София няма Генерален план за организация на движението от 2017 г., ще има сериозни последствия за столичани и трябва да се действа внимателно, за да не се предизвика хаос.

Това коментира кметът Васил Терзиев, до когото полицията също пратила писмото.

Ако решението на ВАС означава, че трябва да се върнем към организацията от 2016 г., от когато е последният план и никой през годините нищо не е направил по въпроса, на кое място в София към днешна дата организацията на движение е законна?, пита той.

Всяка прибързана стъпка ще доведе до допълнителни и още по-големи затруднения за хората – всички, не само живеещите в района, предупреждава Терзиев.

И пита МВР къде ще паркират живеещите в района, по платното или по тротоара да карат велосипедистите и дали да заградят и кофите за боклук. Кметът е категоричен, че „това разпореждане ще затрудни живота и придвижването на гражданите“. Затова

общината ще обжалва

разпореждането на СДВР. Терзиев призова всички политици и институции да не натягат допълнително напрежението, а спокойно да се обсъдят следващите стъпки. Войната между институциите подкопава доверието към всички тях, нека да не превръщаме гражданите в заложници на проблем, развил се поради небрежност години наред, призова още той.

Надали може да се възстанови видът на движението от 2019 г., защото и то е организирано при липса на Генерален план – причината ВАС да спре промените. „Това означава, че ако ние предприемем действия по въвеждане на нова организация, която по същество е връщане на старата, тя също подлежи на обжалване и би следвало съдът да излезе със същото решение и мотиви“, обясни шефът на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

Затова групата е поискала от ВАС тълкувание

на решението му Едва след като получат правното становище, на „Московска“ могат да решат как да се процедира.

„Никога досега МВР не си е позволявало по този начин да се намесва в задълженията на една община. На фона на гонки, пияни шофьори, тотален хаос с паркирането, ниско ниво на подготовка на шофьорите СДВР вече няколко месеца е в активна пиар кампания за няколко колчета и велоалеи“, коментира Борис Бонев проверката на министъра. Нарече „абсолютно малоумие“ поисканото слагане на огради.

А през фейсбук Бонев зададе 7 въпроса до вътрешния министър, като: „Кога МВР най-сетне ще осигури необходимия брой патрули по улиците на София?“; кога ще се премахнат стотиците „задържани автомобили“, задръстили улици; кога полицаи ще спрат да паркират незаконно. Поиска още Калин Стоянов да се занимае със случаите на служители в МВР, получили без пари карти да паркират в зелена и синя зона.

„Съдът казва една къща е незаконна, а от ПП-ДБ-СС казват, че ще я боядисат в розово и ще я узаконят“, реагира съветникът от ГЕРБ Антон Хекимян. Той поиска оставките на Терзиев и зам.-кмета Павлов.

Хекимян обвини, че за реорганизация край НДК са дадени „милион и половина“. 480 хил. лева са, коригира го Борис Бонев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar