Бившата заместник-районна прокурорка на София Мима Куцкова е разпитвала лично станалия известен като брокер в съдебната система Мартина Божанов – Нотариуса, който беше застрелян в края на януари. Тя е била наблюдаващ прокурор по разследване по жалба на близък на Божанов – формалният собственик на частния клуб SS Евлоги Петров. След смъртта на Божанов се разбра, че това заведение е ползвано за срещи с магистрати и може би за уреждане на дела.

В него се е влизало само с членски карти, а има и данни, че е било охранявано от служители на МВР.

Досъдебно производство на Софийска районна прокуратура (СРП), по което Куцкова е била наблюдаващ прокурор хвърля светлина върху влиянието, което Божанов е имал в правораздавателните органи, пишат от „Антикорупционния фонд“, които разпространяват и постановлението за прекратяването на конкретното разследване.

Убийството на Божанов, за който се разбра през 2021 година в разследването на АКФ „Списък за бързо реагиране“, предизвика серия от институционални действия – както от страна на прокуратурата, така и от парламента, но засега нищо не е довело до разкриване на цялата картина на влияние на Божанов в съдебната система.

След смъртта му, цялото ръководство на районна прокуратура подаде оставка. Делото, за което сега „Антикорупционния фонд“ разказва, е образувано по жалба на Евгени Петров, който твърди, че негов познат му оказал натиск да свидетелства срещу Нотариуса, неговия адвокат Велимир Атанасов, Емил Писков и Петьо Петров-Еврото – бившият шеф на столичното следствие, който е в неизвестност от почти година. Човекът, от когото се жалва Петров, твърдял, че споменатите четирима са го „сготвили“ и му било образувано дело, а след това му искали 100 хил. евро, за да му решат проблемите.

Срещу жалбоподателя Петров пък имало висящо производство за наркоразпространение. Затова човекът, който искал от него да свидетелства, му обещал, че ще му помогне с това дело, ако той пък даде показания. Петров отказал и бил заплашен, че ще има второ такова разследване.

В крайна сметка по жалбата на Петров е образувано разследване, по което са били повдигнати обвинения на човека, от когото той се е оплакал. Делото тече в рамките на 18 месеца, но е прекратено. Причината е, че един от разпитаните обяснява, че Петров редовно употребявал наркотици, вследствие на което твърдял налудни неща. Психиатрична и психологична експертиза констатира, че у Петров се наблюдават „преживявания от параноиден кръг“. Затова и прокурор Куцкова преценява, че Петров не е годен да „правилно да възприема и възпроизвежда факти от действителността“ и прекратява разследването.

По време на изслушването на бившето ръководство на районната прокуратура, Мима Куцкова заявява, че е разпитвала Божанов и си спомни, че лично му се е обадила, за да не бави делото. По думите й тя му се обажда „само и единствено, за да го призова и да го разпитам в качеството на свидетел“.

Пред ВСС тя разказа, че е нямала понятие кой е Мартин Божанов и че разбрал от нейна колежка с какво е известе. По данни на АКФ обаче, МВР има данни, според които Куцкова е комуникирала с Божанов, Писков и Атанасов непосредствено преди да образува делото по жалбата на Петров. Те посочват още, че когато Куцкова е образувала делото, е била редови магистрат. След това се е издигнала до зам.-шеф на районната прокуратура, а обясненията си за производството дава след като е подала оставка, т.е. отново е редови прокурор.

Според Андрей Янкулов от АКФ става въпрос за „лична ангажираност“ и случаят е пример за приоритетно разследване заради обстоятелства извън кориците на преписката.

„Възниква въпросът дали лични притеснения, включително и предвид съмнителните обстоятелства около досъдебното производство, не превръщат Куцкова в удобен свидетел, готов да говори срещу идентифицираните като врагове на сегашното ръководство на прокуратурата“, пише в съобщението на „Антикорупционен фонд“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar