Скандалът между актьора Валери Йорданов и шефа на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев премина на нова фаза. ТЕЛК – или трудово-експертна лекарска комисия.

„Некадърният“ ищец

„Вчера получих „Становище от НЕЛК“ към мен, към г-н Васил Василев и към българския съд. Вчера разбрах, че директорът на НТ „Иван Вазов“ и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че „НЯМАМ право да работя по специалността си“, демек – не съм бил годен за професията „актьор“, която извършвам от 1996г. насам ?!? Добре… отговарям „в кратце“, (неудобно ми е да прилагам своето CV), написа Валери Йорданов в събота.

Той е адресирал писмото си до министъра на културата и до председателя на Съюза на артистите в България, като ги пита някой дали е чувал подобна история – за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара „негоден“ за професията.

Все пак по-долу актьорът прилага CV в свободен текст, гарнирано и с илюстрации от некратката си творческа биография.

Нещата накрая избиват в информация за награди, както и в намеци за месторождение:

„… Затова ви предлагам да тръгнем заедно в друг филм, в „Пътят към София“ и да се замеряме с всичките спечелени от мен национални награди и „реално-кървави“ постижения – чак до родната ви стряха. Да ви замерям с тях „приятелски“, надявайки се, че ще го приемете като „артистичен пърформънс“ и ще дадете отново пресконференция по темата, преди и след събитието. (длъжен съм да ви предупредя, че и ролите и статуетките ми са много на брой и са доста тежки..“ и пр.- все в този дух.

Той настоява за оставка на Василев, а прилага и петиция по въпроса.

„Лицето НЕ може да работи като „АКТЬОР“. “ /и становището щеше да е валидно, в сила – завинаги/.

Г-н директор, мисля, че с твърдението за „манипулации“, визирайки истината – от целия ви екип демонстрираха дълбоко „заораване в дъното“ . Истината е Една! Отправям отново покана за публичен диспут по темата… ‘face to face“, добави днес към темата Йорданов във фейсбук.

Предисторията

Както Клуб Z писа, страстите се нагорещиха след скандала с Александър Морфов, който надраска вратата на пиарката на театъра и ДПС Велислава Кръстева, след което веднага бе … освободен от поста главен режисьор.

Историята се премести на „сцената“ на Софийския районен съд, където дело и контрадело си заведоха Камен Донев, театралният директор Василев (междувпрочем бивш зам.-министър заедно с Велислава Кръстева в кабинета на Пламен Орешарски) и Валери Йорданов от трупата.

Василев съди Камен Донев за обида заради негово интервю с думи като „мижитурка“. А пък Валери Йорданов – който също се включи в скандала (и в протестите) остро, съди Василев. Актьорът твърди, че в резултат на действията срещу Александър Морфов се е влошило здравословното му състояние, поради което претендира за обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

„От дълги години Валери Йорданов е участвал в различни знакови за Народния театър представления, едно от които е „Хъшове“- с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им съвместна работа както с режисьора, така и с останалия актьорски състав, те са, освен колеги, и близки приятели и взаимно се подкрепят и винаги са заставали обединени под общата кауза за запазване авторитета на театъра – институция, в която играят и са целели опазване на доброто му име и авторитета му“, пише в исковата молба.

Актуалната ситуация по конкретното дело, според пресслужбата на съда е такава, че на 2 октомври съдът напъти страните към споразумение. Делото бе отложено за 30 октомври в опит за постигане на споразумение. Това обаче засега изглежда химера.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar