Европейската прокуратура съобщи в четвъртък, че прекратява производството срещу гръцкия евродепутат Мария Спираки, заподозряна в злоупотреба със средствата от бюджета на Европейския парламент, предназначени за нейните парламентарни помощници.

Спираки е възстановила сумата и сега според гръцкото законодателство тя не следва да понесе отговорност. Според Европейската прокуратура този текст от гръцкия наказателен закон не съответства на договора за ЕС и на европейските правила за наказателно преследване на измамите с бюджетни средства.

Решението на Европейската прокуратура е по предложение на делегирания в Гърция европейски прокурор.

Спираки е евродепутат от 2014 г. от Европейската народна партия и гръцката „Нова демокрация“.

Лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис замрази членството на Спираки, след като излязоха факти за измама с парите, които Европарламентът отпуска на депутатите за заплати на сътрудниците им.

В изявление пред медиите Мицотакис определи случая като сериозен и Спираки – бивш говорител на партията, беше извадена от партийната листа за парламентарните избори в Гърция миналия юни.

Според самия депутат разследването е свързано несъответствие на надбавките за престой в чужбина, които е получил неин сътрудник, и действителния му престой в Брюксел и Страсбург.

В сряда евродепутатите свалиха имунитета на друг гръцки евродепутат – Ева Кайли, за да бъде тя разследвана от Европейската прокуратура за възможни измами чрез възнагражденията на сътрудниците й.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar