Хиляди протестираха във вторник до парламента в унгарската столица Будапеща с искане главният прокурор и министър-председателят Виктор Орбан да подадат оставка, съобщава „Ройтерс“.

До протеста се стигна, след като бивш вътрешен човек от правителството обвини старши помощник на Орбан, че се е опитал да се намеси в дело за корупция.

Петер Мадяр публикува по-рано запис на разговор с Юдит Варга, тогава негова съпруга и министър на правосъдието на Унгария, в който тя подробно описва опита на сътрудници на началника на кабинета на Орбан да премахнат определени части от документи в дело за корупция.

Варга бе принудена да се оттегли, заедно с президента Каталин Новак, след като гръмна скандал за помилването на осъден по дело за педофилия. Това бе тежък удар за Орбан и партията му „Фидес“.

Самата Варга твърди, че записът е автентичен, но направен с цел и не може да се вярва на вече бившия ѝ съпруг.

Прокурорите казаха в изявление, че ще анализират записа и ще бъдат събрани допълнителни доказателства.

„Юридически и физически е невъзможно да се елиминират и да се намесят в документите на прокуратурата“, се казва в изявлението.

Прокурорите трябва да дадат пресконференция в четвъртък.

Скандалите идват в политически чувствителен момент за Орбан преди изборите за Европейски парламент през юни.

43-годишният Мадяр планира да създаде нова партия, за да предизвика Орбан.

„Унгарци ви благодаря, че дойдохте с хиляди тази вечер, за да кажете на управляващите, че ни стига“, каза той пред протестиращите в реч.

Говорителят на правителството Золтан Ковач отказа да отговори на изпратени по имейл въпроси от „Ройтерс“ относно съдържанието на записа, коментирайки лаконично: „Много шум за нищо“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar