Канадски съд реши, че изпращането на емотикони или емоджита може да е равносилно на подпис и съгласие. Решението може да доведе до промяна в разбиранията и на още съдилища, съобщава в. Guardian.

Става дума за дело между фермер и клиент. Те са комуникирали чрез текстови съобщения, за 86 тона лен на цена 62 000 долара.

Купувачът е изпратил договор и е помолил фермера да потвърди, че го е получил. Фермерът е изпратил емотикона с вдигнат палец.

В последствие обаче се е отказал, тъй като цената на стоката се повишила. Купувачът завежда дело срещу фермера с аргумент, че „палецът“ означава повече от знак, че договорът е получен.

Съдията се съгласява с аргумента, че емотиконата представлява съгласие и с условията на договора. Фермерът е осъден да плати близо 62 000 долара компенсация. Той заявил, че не е имал време да прегледа договора и емотиконата е само потвърждение, че го е получил.

Според съдията обаче дефиницията на емоджи означава форма на дигитална комуникация. Той казва, че емоджи с палец е „нетрадиционен начин да се подпише договор“ и в конкретната ситуация е валиден начин да изпълни статута на подпис.

Защитата предупреждава, че подобно решение може да създаде множество казуси и да провокира интерпретация на другите емоджита и емотикони. Съдията обаче не смята така, а се аргументира, че времената са различни, комуникацията се изменя и съдът не трябва да се опитва да спира този процес.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar