Камарата на частните съдебни изпълнители категорично подкрепя приемането на работещ Закон за фалит на физически лица. Това заявяват в позиция от Камарата, като категорично се обявяват против да бъдат въвличани в популистки и политически спорове, каквито се появиха в публичното говорене по темата.

КЧСИ е една от първите институции, които повече от 6 години активно работят за приемането на Закон за фалит на физическите лица.

Представителите на Камарата винаги са били сред активните участници във всички работни групи, посветени на проектозакона с конструктивни предложния, които са качени на страницата на Народното събрание. Те се припокриват с вижданията на множество институции в съдебната система и специалисти, твърдят от Камарата.

КЧСИ е направила предложения, с които значително се опростява процедурата и се намаляват драстично разходите на длъжниците. Приемането на неработещ закон и въвеждането на тромава и изключително скъпо струваща за гражданите процедура, каквато е предложена в настоящия вариант на закона, само ще утежни положението на длъжниците и ще блокира съдебната система, смятат съдебните изпълнители.

В тази връзка апелират политическите партии да бъдат отговорни, като не допускат използването на тази чувствителна за обществото тема, както и включването на съдебните изпълнители в предизборна риторика.

Камарата е убедена в нуждата от такъв закон и припомня, че през 2023 година именно тя е организирала единствената дискусия, посветена на законопроекта, в която са участвали представители на адвокатурата, съда, синдици, неправителствени потребителски организации, Министерство на правосъдието, банковия сектор, преподаватели, Комисията за защита на потребителите и парламентарната Комисия по правни въпроси, лектори от Нидерландия и Балтийските държави, които представиха европейския опит.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar