Миналата неделя ви показахме как герои от сагата „Осемте джуджета“ и кръга около „Нотариуса“ се сблъскаха в спор за луксозен имот в полите на Витоша.

Тогава измежду взаимните обвинения в манипулации, фалшификации и юридически магии попаднахме на една друга любопитна история в развитие.

Това е разказ за това как половин милион евро, иззети при обиск от прокуратурата, са изчезнали оттам по мистериозен начин – поне по думите на очевидец от първо лице.

Герой отново е бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и настоящ политически съратник на Иван Гешев.

Оказва се, че Ламбовски е получил от прокуратурата 550 000 евро с помощта на договор, с който излъгал, че парите са негови. Това признава самият той.

Как страховете и зависимостите могат да ви превърнат в обект на изнудване и да ви вкарат в схема за присвояване на милиони левове чужди пари? При това – с волното или неволно участие на прокурори.

Оставяме настрана ролята му на длъжник за половин милион евро, която показахме миналата неделя. Оставяме и сблъсъка около заложения от него луксозен имот в Бояна.

„Аз прецених, че ми е много по-важно здравето и моята сигурност. И прецених, че трябва да го направя“, така Ламбовски обяснява защо се е подписал.

Парите били на арестувания в онзи момент Явор Златанов – съсобственик на асансьорен завод, и се намирали в прокуратурата, която ги конфискувала при обиск.

„Сума, която аз никога не съм предоставял, нито познавам г-н Явор Златанов, нито съм го виждал някога през живота си, което е изключително странно, как е могло да се случи“, коментира Ламбовски.

Тази невероятна история Димитър Ламбовски разказва най-напред преди 4 години пред Антикорупционен фонд (АКФ).

Всичко започнало със среща в митичния ресторант „Осемте джуджета“, където Ламбовски бил поканен на разговор с бившия следовател Петьо Петров-Еврото
„И ми беше казано, че тъй като аз имам легален бизнес и доходи, които са законни, трябва да отида и да се подпиша, за да получа едни пари, които са веществено доказателство по наказателно дело. Трябваше да разпиша, че съм предал и предоставил на отговорно пазене въпросните средства в размер на 650 000 евро на г-н Явор Златанов, който аз не познавам и никога не съм виждал“, казва той пред АКФ през 2020 г.

Под принуда от Петьо Петров на 16.03.2020 г. Ламбовски подписва и взима 550 000 евро от Спецпрокуратурата, гласи разказът на бившия депутат.

Той твърди, че на излизане от сградата на прокуратурата дал получените пари на адвокатка, близка до Петьо Петров и тогавашната му съпруга Любена.

„И се оказа, че всичките камери, които снимат на ул. „Черковна“ и в двора на Специализирания съд и на специализираната прокуратура точно от този ден, всичките тези записи ги няма. Няма ги и сървърите на камерите, които бяха иззети и се оказа, че не се знае кой е влизал, кой е излизал, кой е взимал пари, кой не е взимал пари“, твърди Ламбовски.

Свидетелство за тази странна история остава постановление на прокурора Кирил Пейчинов от съществуващата през 2020 г. Специализирана прокуратура. С него на 16.03.2020 г. той е разрешил предаването на парите. В него те са описани като част от общо 650 000 евро, иззети като веществено доказателство от сейфа на съпругата на бизнесмена Златанов.

Прокурор Пейчинов разрешава предаването на 550 000 евро на Ламбовски заради появилия се договор между Ламбовски и Златанов за отговорно пазене на парите. Не става ясно как прокурорът е установил, че парите са същите, които са иззети от сейфа.

Попитахме прокуратурата дали техният колега Кирил Пейчинов е подведен под отговорност заради разрешението за връщане на чуждите пари. Отговор все още нямаме.

През август миналата година изпълняващият функцията Главен прокурор Борислав Сарафов е предложил Пейчинов за дисциплинарно наказание пред Висшия съдебен съвет, заедно с още няколко обвинители, работили по сагата „Осемте Джуджета“.

Попитахме Висшия съдебен съвет (ВСС) за какви точно действия е дисциплинарното дело на Пейчинов, но от там съобщиха единствено, че то е приключило и по него се очаква произнасяне. До тогава ВСС няма право да изнася факти по случая. Колкото до мистериозните 550 000 евро от сейфа на Златанови Ламбовкси казва, че не знае при кого са попаднали.

Изпадналият в дългове към различни кредитори Ламбовски посочва и други свои страхове, които го накарали да влезе в описаната схема.

По думите му от 2020 г. на срещата в ресторанта на Петьо Петров му напомнили за атентата срещу него от 2015 г., когато на джипа му бе закачена граната.

Така или иначе той става един от всички замесени в сагата „Осемте Джуджета“ и кръга от магистрати около нея. Всички тези мишени са бизнесмени, попаднали под ударите на закона, замесени в конфликти с различни врагове, и в крайна сметка – въвлечени в мрежа от зависимости.

Каква е ролята на съдебната власт в техните истории? След откровенията на Ламбовски от 2020 г пред АКФ прокуратурата започва проверки.

Тръгва разследване, което от юни тази година, вече е в съда. Въпреки намесените прокурори обаче единствен обвиняем по делото е Петьо Петров, по прякор Еврото. А него го няма – повече от година е в неизвестност.

Делото ще се гледа в отсъствието му, а обвинението му е за „документна измама в особено големи размери“ с наказание от 10 до 20 години затвор.

Според обвинителите с фалшиви документи Еврото е присвоил както парите, иззети при обиска от Златанов, така и големи количества злато, конфискувано от дома на бизнесмена. Какво точно ще докаже съдът предстои да разберем.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar