С екипа ми сме тук, по заръка на моята доверителка, която иска ефективна присъда. Това каза адвокат Николай Димитров, чиято кантора представлява конституираната като частен обвинител млада жена, на която бе причинена средна телесна повреда при катастрофата в Шумен, при която загина 22-годишната Светомира Станчева.

След края на днешното разпоредителното заседание по делото, което ще се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, с обвинителен акт срещу Жечко Кюркчиев, адвокат Димитров каза още, че „този човек следва да получи ефективна присъда, тъй като присъдите, които биват отлагани и биват условни са една от причините да има толкова много пътни произшествия, причинени от млади шофьори, в градска среда“. Вече живеем в агресивна среда, клиентката ми е дала мандат и аз и екипът ми ще си тръгнем от този процес, само след като получим ефективна присъда. Това ще бъде нашето удовлетворение, каза Димитров.

Той припомни, че според процедурата за съкратеното съдебно следствие, по което ще се гледа делото, присъдата се редуцира с една трета. „Съдебният състав обаче преспокойно може да даде ефективна присъда, в какъвто и да е размер“, коментира Димитров.

„Не може да има толкова много случайности в едно разследване. Първо излязоха наркотици (обвиняемият е шофирал след употреба на наркотици след тест – б.а.), а после автомобилът му се самозапали (на охраняем паркинг на МВР – б.а.). Не може да има толкова много случайности. Извън това, на общо основание, искаме ефективна присъда, дори и след признаване на вината. Това е нашата задача и цел, която ще ни удовлетвори в този процес“, заяви Димитров.

Той допълни, че след пътно произшествие от 28 септември 2022 г. имало данни „обвиняемият да продължава да шофира с автомобила на майка си и затова искаме разпит на свидетели“.

Както БТА съобщи по-рано, искане да бъдат разпитани двама свидетели, в режим на довеждане, които са виждали Кюркчиев да шофира след катастрофата м.г. поиска Борислав Борисов – адвокат на роднините на Светомира Станчева, които също са конституирани като частни обвинители.

Делото за катастрофата в Шумен, при която загина 22-годишната Светомира Станчева, ще се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдия Димчо Луков насрочи следващото заседание по делото за 15 юни. Тогава ще трябва да бъде представена психиатричната и психологическа експертиза на подсъдимия, изготвена от вещи лица от списъка на Окръжния съд във Варна, както и да бъдат разпитани двамата свидетели, по искане на адвокат Борисов, предаде БТА.

В Окръжния съд в Шумен днес се състоя разпоредителното заседание по делото за катастрофата в града, при която загина 22-годишната Станчева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar