Бивш инспектор „Строителен контрол“ в Община Варна получи условна присъда за поискан подкуп от 10 000 лв. заради незаконна тераса. Той се изправи пред Варненския окръжен съд по внесен обвинителен акт за поискан и приет рушвет чрез злоупотреба със служебното си положение, само 6 месеца след като беше заловен.

Според обвинението на 30 януари т.г. мъжът проверил незаконен строеж на тераса. За да не изготви констативен протокол и заповед за премахването й, поискал от собственика 10 000 лева подкуп. Дни по-късно – на 13 февруари приел от него 2 000 евро, за да не изпълни служебните си задължения. Парите били белязани и общинският служител бил задържан при последвалата полицейска акция.

За извършеното престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 хиляди лева, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

В разпоредителното заседание по делото 34-годишният Камен Х. заяви, че признава вината си, фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, съгласен е да се използват събраните в досъдебното производство доказателства и желае съкратено съдебно производство, разказват от Варненския окръжен съд. Законът предвижда при тази процедура, при постановяване на присъда „лишаване от свобода“ размерът на наказанието да бъде намалено с 1/3 като стимул за решаване на делото в разумен срок.

Защитата представи доказателства за добри характеристични данни по отношение на подсъдимия и подчерта, че той е неосъждан и през цялото време е съдействал на органите на разследването за разкриване на обективната истина.

Прокуратурата се съгласи със защитата, но подчерта, че деянието е изключително укоримо и се откроява с висока степен на обществена опасност. Пледира за присъда, която след редукцията да бъде до 3 години „лишаване от свобода“, но с максимален изпитателен срок – 5 години, заедно с глоба към средния размер и лишаване от права да заема определена длъжност.

След тайно съвещание тричленният състав на Варненския окръжен съд постанови наказание от 3 години „лишаване от свобода“ след намалението на размера с 1/3, чието изтърпяване да бъде отложено с 5 години изпитателен срок. Присъдена беше и глоба в размер на 10 000 лева. Съдът лиши от право Камен Х. да упражнява професия или дейност като служител по контрол на строителството в администрацията на области, общини и районни кметства за територията на страната за срок от три години.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar