Името на четвърти действащ евродепутат изплува около скандала за корупция и търговия с влияние в Европейския парламент, който избухна през декември.

Шест имота, свързвани с белгийския депутат Мария Арена и семейството й бяха претърсени от полицията в сряда, като белгийските медии съобщават, че са иззети документи и компютри, които се анализират. Самата Арена заяви пред пресата, че очаква движение след лятната ваканция, когато вероятно ще бъде повикана пред разследващия съдия.

Скандалът, добил известност като „Катаргейт“, е свързан с оказването на политически услуги за прокарване на интереси на Катар, Мароко и Мавритания през членове на Европейския парламент, срещу заплащане.

През декември при обиски в домове на депутати и свързани с тях бяха намерени 1.5 млн. евро в брой.

Куфари с пари: Какво знаем (и не знаем) за корупционния скандал в Европарламента

Самата Арена, която е част от групата на социалистите, не е разпитвана и не й е повдигнато обвинение. Следствието не е поискало свалянето на нейния имунитет като член на Европейския парламент, пише излизащата в Брюксел медия „Политико“.

Бившият вицепрезидент и гръцки евродепутат Ева Кайли, белгийският евродепутат Марк Тарабела и италианският евродепутат Андреа Коцолино прекараха известно време ареста от декември насам и получиха обвинения.

Пиер Антонио Панцери, бивш евродепутат, призна вината си и сключи сделка със следствието в замяна на намалена присъда.

Сделка с правосъдието по скандала в Европарламента, Брюксел изравнява наказанията за корупция в ЕС

Името на Арена излезе в самото начало на скандала, но тя отрече да има нещо общо и се оттегли от парламентарната си роля като председател на подкомисията за човешките права в същия ден, когато „Политико“ разкри, че тя не е декларирала пътуване до Катар през май 2022 г., разходите за което не е платила сама.

Белгийският вестник „Соар“ публикува документи, според които за девет месеца Арена и Панцери са разговаряли над 300 пъти по телефона, въпреки, че вече не са били колеги в парламента.

В съответствие с белгийското конституционно право председателят на Европейския парламент Роберта Метсола се завърна в Брюксел, за да присъства на обиските на имотите на Арена в северната част на града в сряда, предпоследния ден преди парламентът да излезе в лятна ваканция.

Името на Мария Арена се върна в полезрението на следствието, след като водещият го белгийски съдия Мишел Клез, се оттегли на фона на обвиненията в конфликт на интереси. ,

Решението дойде, след като адвокатите на друг основен заподозрян – евродепутатът Марк Тарабела, разкриха, че синът на Клейс е участвал в бизнес с медицински канабис със сина на Арена.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar