[email protected]

Европейската заповед се издава от прокуратурата, но у нас не се обжалва от съда, както е в целия ЕС

Издирваният за убийството на Митко от Цалапица е бил задържан в Нидерландия през септември, но е освободен. Причината е, че европейската заповед за арест е издадена от прокуратурата, но не може да бъде обжалвана в съда, както реши наскоро Съдът на Европейския съюз, научи „24 часа“.

Рангел Бизюрев е пуснат на свобода след по-малко от 72 часа, през които е станало ясно, че няма как да бъде поискано постоянното му задържане и екстрадиция. Според българското законодателство европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата, не подлежи на обжалване в съда. Проблемът е известен на народните представители и дори обсъждан в предишни парламенти, но времето не стигна да поправят пропуска. За да има синхрон с правото на ЕС, трябва да се изменят НПК и Законът за европейската заповед за арест.

Рангел Бизюрев е задочно обвинен за убийството на Димитър Малинов още от юли. Оттогава е и европейската му заповед за арест. Знаеше се, че е заминал за Германия, но не и движението му след пристигането в страната. Като негови помагачи бяха задържани близнаците Борислав и Валентин Динкови. Те вече са предадени на съд за това, че на 20 срещу 21 юли в Цалапица са помогнали на Бизюрев да скрие трупа. Според прокуратурата двамата са осигурили кола и са укрили тялото на жестоко пребития младеж. Близнаците обаче не знаели за намерението на Рангел да убие Димитър и затова не са подведени под отговорност като помагачи. Двамата са в ареста. Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи разпоредително заседание по внесения обвинителен акт.

Според близки и роднини на убитото момче Рангел е по-малко виновен от задържаните близнаци Борислав и Валентин Динкови.

„Искаме да помолим Рангел да се предаде или да се обади на негов роднина, защото никой тук не вярва, че той го е извършил“, казва Стилян, откарал Рангел до летището.

За последно бабата на Рангел се чува с него на 27 юли. „Когато разбрахме за Митко, тогава се чухме и попитах какво е станало.

Той каза: Бабо, недей плачи. Всичко ще се оправи. Това беше. Повече не съм го чула. Баща му бе казал да отиде на летището, да хване първия самолет и да се предаде на първия полицай. Рангел е страхлив, той не може да извърши сам такова нещо. И момчето, лека му пръст, би ли се дало на Рангел сам да го убива. То също ще се защитава“, твърди Димитрия Бизюрева.

Тя призова внука си да се прибере. „Естествено, ако е виновен, ще понесе наказанието, няма да го оправдаваме. Както и баща му каза, и в затвора да влезе, да знаем, че е тук, в България, че е жив“, каза още жената.

След случая Димитрия и съпругът ѝ не смеят да излязат от дома си. В селото имаше и няколко протеста срещу Рангел и близнаците, но и срещу действията на полицията. Заради немарливото разследване бяха сменени шефът на ОД на МВР-Пловдив, и началникът на районното в Стамболийски.

„Страх ни е, първия път дойдоха пред нас, оттогава не смеем да излезем. Те ни нарекоха убийци. Ние с дядото не сме убийци“, казва жената.

„Всеки говори, че Рангел се бил заканвал на Митко, но никой не казва защо. Близнакът ми говореше в очите и ме лъжеше. После качва снимка, че е съпричастен в издирването на Митко, обикаля с останалите приятели на Митко да го търси, въпреки че знае къде го е заровил. Затова искаме Рангел да дойде и да се разбере истината“, каза на един от протестите майката на Митко Атанаска. Тя допуска, че е възможно Рангел да е заплашен и затова да се крие. „Много приятели се свързаха с нас и казаха, че той не е способен на такава жестокост, че е бил приказлив, но да извърши такова жестоко зверство спрямо Митко, няма как да се случи“, допълва майката на убитото момче.

На всеки протест след смъртта на Митко и приятелите, и близките му призовават Рангел да се предаде и да каже истината. Протестиращите ходят и до дома на близнаците Валентин и Борислав и скандират „Убийци“. Те настояват всички виновни да получат справедливи наказания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar