Повече правомощия за общинските полицаи, за да може да се борят по-адекватно проявите на вандализъм. Това поиска кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. И призова депутатите да регламентират това в Закона за МВР.

Искането на Панов е част от акция срещу вандалите, която подеха кметове от цялата страна. Такива прояви има в над 15 общини – засегнати са още Русе, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Враца и др., даде пример Панов. Той уточни, че полицията действа бързо и се справя в много от случаите. Цената за възстановяване на щетите от вандализъм обаче е голяма и се плаща от данъците на гражданите.

От НСОРБ на сайта си дори създадоха и специална рубрика, в която ще описват подобни вандалски прояви.

Общините плащат още и за изхвърляне на битови отпадъци на нерегламентирани места. Създават се

гета, след които остават тонове отпадъци,

които общината трябва да премахне – десетки са подобни случаи. А премахването на тоновете боклук струва десетки хиляди левове, каза Панов пред bTV.

Емблематичен пример е блок „Кармен“ в Казанлък, където всяка година общинското дружество извозва тонове боклуци, а още на следващия ден отново е мръсно. При поредната акция преди дни са извозени над 75 тона битов отпадък, а сметката се плаща от данъците на хората.

Премахването на графити от фасадите също е скъпо – 1 кв. м почистена фасада струва 40 лв. В София например са били 8000 кв. метра.

Преди месеци вандали откраднаха щик от паметника „Майка България“, оплака се Даниел Панов. Над 100 000 лв. на година отделя Велико Търново за поправка на счупени пейки, беседки и детски съоръжения. Има площадки в определени райони, които скоро след възстановяването им са отново счупени.

Към борбата с вандализма се присъедини и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той публикува във фейсбук видео от общински камери, които са уловили двама мъже да прерязват захранващи кабели на уличното осветление в парк „Аязмото“. „Това са щети за десетки хиляди, да не кажа и стотици, почти 2/3 от осветлението на „Аязмото“ е прерязано“, каза кметът пред БНР. Благодарение на камерите в района мъжете са арестувани.

„Наскоро публикувахме клипове от скейт парка, където имаше вандалски прояви – всяка вечер се чопли слънчоглед, пие се бира, чупят се бутилки, троши се общинско имущество.

Няма как да сложим на всеки ъгъл общинска полиция,

но с камерите е доста лесно да бъдат установени. Санкционирали сме десетки нарушители от началото на годината“, каза още Тодоров.

От началото на юли в Плевен пък полицейски патрули дежурят в центъра на града. Мярката бе въведена след среща на кмета Георг Спартански с шефа на ОД на МВР. „Вандализмът е бич, който обществото е принудено да търпи поради липсата на адекватна реакция и законова регламентация. Откакто действат патрулите, се вижда, че има присъствие на органи на реда, това действа превантивно, а и възпитателно.“, обясни Спартански пред БНР.

Преди седмица от вандали пропищя и община Кърджали, след като бяха потрошени дървените маси за сувенири и навес на търговци в района на археологическия комплекс Перперикон.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar