Най-известният руски опозиционен политик Алексей Навални, залага на иронията и хумора в първото си съобщение от новия затворнически лагер, където беше преместен малко преди Коледа, пише Ройтерс.

47-годишният Навални беше проследен до наказателната колония на ИК-3 в Харп в района на Ямало-Ненецкия автономен окръг, на около 1900 км североизточно от Москва.

Навални потвърди местонахождението си: Аз съм вашият нов Дядо Мраз

В публикация в „Телеграм“ Навални съобщава, че веднага след края на карантината е бил изпратен в карцера в новия затворнически лагер „Полярен вълк“.

„Все още не е било по -студено от -32 градуса. Нищо не ободрява толкова, като разходка в Ямал в 6:30 сутринта. Дори при тази температура можете да ходите повече от половин час, само ако можете да си отгледате нови нос, уши и нови пръсти“, пише Навални.

Той публикува и снимка на своя двор за разходки – бетонни стени, запречени отгоре с метални пръти, дълъг 11 стъпки и широк три стъпки.

Навални споменава и сцена от филма „Завръщането“ (The Revenant), в която Леонардо Ди Каприо се приютява в трупа на кон.

„Не мисля, че това би свършило работа тук. Мъртвият кон ще замръзне за 15 минути. Тук имаме нужда от слон, горещ слон, пържен“, пише Навални.

Колонията на „Полярният“ вълк се смята за един от най-трудните затвори в Русия. Повечето затворници там са осъдени за тежки престъпления.

Зимите са сурови – а температурите се очаква да паднат до около минус 28 градуса по Целзий през следващата седмица.

На около 60 км северно от Полярния кръг, затворът е основан през 60 -те години на миналия век като част от това, което някога е било системата на „Гулаг“ на принудителните съветски трудови лагери, според вестник „Московски Комсомолет“.

Навални излежава 30-годишна присъда по различни обвинения от екстремизъм и измами до неуважение на съда и нарушаване на мярка за неотклонение. Той беше хвърлен в затвора веднага, след като се върна в Русия след лечение в Германия, след като през 2021 г. беше отровен след участие в политическа проява в Томск.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar