С плакати „Освободете кмета на Генерал Тошево“, „Чакаме те, кмете. Имаме работа за вършене“ и „Няма ненаказано добро“ жители на града протестираха миналия четвъртък пред Областната дирекция на МВР в Добрич в очакване да се определи мярката за неотклонение на кмета Валентин Димитров.

Предишния ден той беше арестуван на работното си място по обвинение за злоупотреба с европейски средства във връзка с проект за саниране на жилищни сгради в Генерал Тошево, а задържането му стана по искане на Европейската прокуратура. Димитров беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лв. и напусна сградата на добричката полиция под аплодисментите на чакащите го симпатизанти и възгласите им „Свобода“ и

„Браво, Вальо!“

като отказа да коментира обвиненията.

Димитров управлява община Генерал Тошево вече два мандата, а в петък беше официално номиниран за трети мандат от организацията на социалистите в града. Посочените от европейската прокуратурата нарушения са от времето на първия му мандат.

Според първоначалното съобщение на европейската прокуратура разследването е за измами със средства на ЕС по проект за увеличаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, като нарушенията са извършени в периода 2017-2019 г. Те са за част от проект на стойност 169 000 евро. Малко след това разследващият делото европейски делегиран прокурор Михаела Райдовска заяви пред БНТ, че на Валентин Димитров е повдигнато обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание, които са послужили за злоупотреба с европейски средства.

„Община Генерал Тошево е кандидатствала и е спечелила проект за енергийно обновяване на три многофамилни жилищни сгради. Обвинението касае една от тези три сгради, като стойността на проекта за обновяването ѝ е около 350 000 лева. Съставени са актове, в които са отразени извършените строително-монтажни дейности, които реално не са били извършени“, каза Райдовска пред телевизията.

Тя уточни, че към момента на отчитането на дейността по проекта пред управляващия орган – МРРБ, въз основа на която са получени средствата, работата по въпросната сграда е била изпълнена на около 30% и около половината от сумата е била взета. А сигналът до европейската прокуратура е бил подаден от жител на града.

В общината не знаят

На този етап в Генерал Тошево твърдят, че не е ясно нито кой е блокът, нито коя е фирмата, която го е санирала. Адвокатът на кмета на Генерал Тошево Милен Янков казва, че от европейската прокуратура не са предоставили на защитата на Димитров никакви доказателства. „Има една разпоредба в НПК, според която при предявяване на обвинението разследващият може да посочва на какви доказателства се основава обвинението, освен ако това няма да затрудни разследването. И те използват тази разпоредба, като отказват да предоставят материали на този етап. На практика ние сме на тъмно по отношение на доказателствената обоснованост на това обвинение“, каза Янков за „Капитал“.

С аргумента, че „ситуацията е комплицирана“ и „се намираме в предизборни времена“ зам.-кметът на Генерал Тошево Румен Мунтянов, който до миналата година беше и областен лидер на БСП в Добрич, също отказа да даде повече подробности за проекта, предмет на разследването на европейската прокуратура. В подобна „амнезия“ изпаднаха и други ключови фактори от общината, която е изцяло контролирана от социалистите. В различни свои медийни изяви председателят на общинския съвет Яна Бонева от БСП заяви, че санирането по всички сгради в града е приключило и всички могат да ги видят, и уточни, че тя не е била на този пост, когато въпросният проект се е реализирал.

Председателят на групата общински съветници на БСП, която има мнозинство в общинския съвет на Генерал Тошево – Владимир Начев, също не отговори на въпроса коя е фирмата, която е санирала проблемния жилищен блок. „Аз не мога да кажа коя е фирмата“, каза той пред NOVA телевизия.

„Капитал“ се свърза с общински съветници от опозицията в Генерал Тошево с въпроса дали знаят за кой от европейските проекти е разследването на европейската прокуратура срещу кмета Валентин Димитров, но те отговориха, че нямат информация за изпълнението им и дали е имало проблеми с някоя от жилищните сгради при санирането.

Подозренията на местни политици са, че става въпрос или за т.нар. полицейски блок на ул. „Васил Априлов“ 27, който е саниран от фирма „Кристал глас“, или за този на ул. „Опълченска“ 26, чието саниране е било започнато от пернишката фирма „Евиданс инженеринг“, но довършено от друго дружество.

Кой е блокът и коя е фирмата

Община Генерал Тошево е получавала европейски средства за саниране на жилищни сгради по няколко различни проекта през последните осем години по европейската програма „Региони в растеж“. За посочения от европейската прокуратура период на извършените нарушения 2017-2019 г. отговарят два. Единият проект е за енергийно обновяване на три многофамилни жилищни сгради – две на ул. „Патриарх Евтимий“ и една на ул. „Васил Априлов“ 27, а стойността му е малко под 900 хил. лв.

Другият проект също е за енергийно обновяване на три многофамилни жилищни сгради – два блока в ж.к. „Александър Димитров“ и един на ул. „Опълченска“ 26. Общата стойност на проекта е малко над 1 млн. лв.

Четири от тези шест блока са спечелени от една и съща фирма – добричката фирма „Кристал глас“. В първия проект тя печели обществената поръчка за санирането на два от трите блока на обща стойност 713 хил. лв., между които е жилищната сграда на ул. „Васил Априлов“ 27, за която има съмнения, че е причината за ареста на кмета.

Във втория проект „Кристал глас“ също печели обществената поръчка за саниране на два от трите блока – в ж.к. „Александър Димитров“. Прави впечатление, че според проведената процедура договорената обща стойност за двете жилищни сгради е за 570 хил. лв. с ДДС, но крайната отчетена стойност е доста по-висока – за 830 хил. лв.

Изпълнителите – длъжници на НАП

Собственици на „Кристал глас“ са Георги Илиев и Милена Паскалева, като Илиев е и управител на дружеството. От регистъра на обществените поръчки се вижда, че през годините дружеството е изпълнявало доста обществени поръчки в сферата на строителството на община Генерал Тошево.

От 2019 г. обаче на дяловете на двамата собственици на дружеството е наложен запор. Дружествените дялове на Паскалева, която притежава 49% от фирмата, са запорирани от две други фирми, на които тя дължи 72 500 лв. Другият собственик – Георги Илиев, който притежава 51% от дружеството, също има наложен запор, но от Националната агенция по приходите (НАП). Той е в списъка на длъжниците на приходната агенция, като към 2023 г. задълженията му са в размер на малко над 65 000 лв. Илиев има наложен запор от НАП и на другото си дружество – „Мега глас“.

„Капитал“ опита да се свърже със собствениците на „Кристал глас“ на посочения от тях в документацията по обществената поръчка стационарен телефон, за да ги попита дали е имало проблеми при санирането на т.нар. полицейски блок, както и защо се е наложило толкова драстично увеличение на сумата за санирането на двата блока по втория проект, но според оператора такъв номер не съществува. Фирмата няма и сайт.

Връзка с далечен Перник

При реализацията на втория проект прави впечатление и още един факт. Обществената поръчка за саниране на третия блок – този на ул. „Опълченска“ 26 на стойност 384 хил. лв., е спечелена от пернишката фирма „Евиданс инженеринг“. Договорът с нея е сключен през юли 2017 г., но в края на ноември 2018 г. е прекратен. В обявлението в Агенцията за обществени поръчки като причина за прекратяването е посочено „наличието на голям процент неизпълнение от обема на договора, поради отдалечеността на обекта от седалището на дружеството“, както и „затруднения по отношение на осигуряване на работна сила, механизация необходими за изпълнение предмета на договора“.

Другият мотив е „недостатъчно за дружеството финансиране“. Към момента на прекратяването на договора според документацията фирмата е била свършила 27% от работата си, за което са ѝ били изплатени 87 хил. лв. без ДДС.

Това е наложило да се проведе допълнителна процедура за нова поръчка за блока, на стойност 211 хил. лв. Тя е спечелена в началото на януари 2019 г. от доста по-близка географски фирма – добричката „Дъга – Апостол“, която подобно на „Кристал глас“ от години е абонирана за изпълнението на обществените поръчки в общината.

Хавальов и съпруга

Собственик на пернишката фирма „Евиданс инженеринг“ с дял от 90% е Стела Стоянова. Дружеството е печелило множество обществени поръчки за саниране на жилищни сгради в различни общини в страната. А през 2019 г. беше сред 24-те строителни фирми, за които Комисията за защита на конкуренцията обяви, че са в картел за манипулиране на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на общините Търговище и Гоце Делчев.

Стела Стоянова е голям длъжник на НАП. Според списъка на длъжниците на приходната агенция към юли 2023 г. задълженията ѝ възлизат на малко над 9 млн. лв.

„Капитал“ се свърза по телефона със Стоянова, която първо каза, че е минало доста време и не може да се сети за кой точно обект става въпрос и попита „коя от техните фирми“ е правила санирането, а впоследствие каза, че ще попита съпруга си и по-късно ще върне обаждане.

Според местни медии тя е съпруга на Арбен Хавальов и е съсобственик с него в още две дружества, както и в ръководството на партията му „Бригада“. Хавальов стана известен през 2008 г., когато тогавашната парламентарна комисия „Антимафия“ разследваше луксозния му хотел „Каза Домини“ в Рибарица по подозрение, че е свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Срещу Хавальов започна и разследване за измами с ДДС и през 2010 г. Той дори беше осъден от Окръжния съд в Перник на три години условно, но впоследствие Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата за доразследване.

Поредни проблеми за кмета

Това разследване на европейската прокуратура срещу кмета на Генерал Тошево обаче не е първото. В началото на 2020 г. вече закритата специализирана прокуратура също проведе акция в сградата на общината, но така и не стана ясно каква точно е причината за интереса ѝ към местната власт. Едно от предположенията на добричкия вестник „Добруджанска трибуна“ тогава беше, че акцията е свързана отново с изпълнението на проектите по санирането на жилищни сгради.

Според сайта „Про нюз Добрич“ разследването е било по три сигнала на граждани срещу кмета и главния архитект на общината, единият от които е свързан с неизпълнена заповед за премахване на незаконен строеж, както и с проблеми в звеното, ръководено от главния архитект.

В същото време общински съветници от БСП, кметове на населени места от общината и активисти на социалистическата партия обявиха ареста на Димитров за „политическа поръчка“, свързана с предстоящите в края на октомври местни избори, в които той ще се бори отново за кметското място.

Освен БСП, с декларация в подкрепа излязоха и от Националното сдружение на общините, чийто член на управителния съвет е Димитров. „Подобни акции в навечерието на местните избори пораждат съмнения за политическо разчистване на опоненти“, казват в декларацията от НСОРБ, като очевидно обвиняват европейската прокуратура в политически пристрастия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar