Европейският парламент сне имунитета на германския евродепутат Гунар Бек от крайнолявата партия „Алтернатива за Германия“ във връзка с обвинения за кражба от магазин и оказване на съпротива срещу полицейски служители, предаде ДПА.

Искането на прокуратурата в Дюселдорф, Германия, беше прието с нужното мнозинство в ЕП, което позволява на последващото разследване срещу Бек да започне.

В доклад на парламентарната правна комисия се казва, че германският политик е разследван за умишлена телесна повреда, съпротива срещу полицията и кражба на предмети с ниска стойност.

Според доклада Бек е опитал да открадне мостри от универсален магазин в Нойс, в Германия, през октомври 2022 г. Впоследствие се е стигнало до наказателно обвинение.

Твърди се, че Бек се е опитал да напусне магазина, при което е бил задържан от охраната. Полицията се е намесила впоследствие. Докладът на ЕП твърди, цитирайки разследващите в Германия, че Бек е оказал съпротива на охраната на магазина.

Прокуратурата в Дюселдорд не е дала допълнителна информация при запитване от ДПА, а Бек е заявил, че обвиненията са безпочвени. Германският политик казва пред германската агенция, че делото е било приключило, но след това е било подновено по политически причини.

ДПА припомня, че през 2022 г. Бек е бил глобен 9200 евро за злоупотреба с официална академична длъжност, след като се е представял за „професор“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar