Главният секретар на МВР Живко Коцев да бъде освободен. Това предложи на президента Румен Радев служебното правителство на Димитър Главчев още с първото си решение часове след встъпването си във власт.

В момента Коцев е в болнични. Според неофициална информация дори е приет в лечебно заведение, след като тези дни бе разпространена информация от разследването за контрабанден канал с участието на Николай Николов-Паскал, бившата шефка на митниците Петя Банкова и Марин и Стефан Димитрови, която го свързва с тях. Появиха се и снимки на Коцев с лицата.

Той подаде оставка като главен секретар на МВР миналия четвъртък. Но на другия ден се появи на брифинг заедно с Николай Денков, за да обяви, че я оттегля. Премиерът в оставка заяви, че Коцев бил подложен на натиск от вътрешния министър Калин Стоянов и висши прокурори да напусне поста, иззели му телефоните, нямало връзка с него.

Преди това пък Главчев бе мотивирал оставането на Стоянов и като служебен вътрешен министър именно с оттеглянето на Коцев – не може МВР да остане и без министър, и без секретар.

Денков прати сигнал срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за натиска над Коцев до новата фигура на прокурор, разследващ главния. А във вторник ВКС разпореди

специалният прокурор Даниела Талева да поеме преписката по сигнала на бившия премиер

Президентът е бил уведомен за оказвания върху Коцев натиск, каза още Денков в петък. Радев обаче във вторник избухна: „Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около Живко Коцев, тези факти водят към Закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен. Едни толкова мащабни връзки между главен секретар на МВР и мастити контрабандисти – това е подигравка с държавността. И даже

изпадам в умиление, като слушам Денков как той не знаел, че това били някакви лоши хора

Ами какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци.“

Радев напомни как ПП-ДБ „препирали“ да освободи Петър Тодоров като главен секретар на МВР, за да имат свой човек, на когото да вярват. И бе доволен, че не се е поддал да освободи и Пламен Тончев, като благодари на него и ДАНС за „смелостта и професионализма да бръкнат в най-високите управленски нива, за да защитят държавността“.

Според президента скандалът в МВР е „опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел“.

Ако той е трябвало да назначава служебен кабинет, нямало да остави Стоянов в МВР. И изобщо нямало да го назначи на поста, ако е бил на мястото на Денков. Президентът призова за щателна проверка и дали е имало натиск върху Коцев, и дали и как името на Стоянов е свързано с контрабандата.

Бойко Борисов пък се оказа развеселен от сюжета с кучето

в снимките с Коцев, появили се в някои медии. „Аз съм го назначавал за директор на ОДП във Велико Търново още 2013 г. Затова сме го подкрепяли. И съм изненадан от това, което чувам в последните дни“, коментира той.

„Такова нещо никога не се е случвало в държавата – планини от кеш, партия на пудела (вие се сещате коя е тази партия). Това красиво същество носи пачки към господарите си, които ги видяхме на снимките кои са“, коментира пък Делян Пеевски. „Видяхте ли кои са на тези снимки? Да видяхте някой от ДПС, някой от ГЕРБ? Целият „елит“ на ПП-ДБ е на тези снимки в дружески, да не кажа особени състояния, с едни контрабандисти“, каза лидерът на ДПС. Надявал се от прокуратурата да излезе цялата истина.

„Сигурно ще дойде време да видим едни други снимки. Информацията, с която разполагам е, че

Калин Стоянов се познава с тези хора от 2016 г.,

ще му дойде времето и на това“, контрира съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Не видял да има доказателства за контрабанда и престъпна дейност по образуваното дело. Определи скандала като черен предизборен пиар с цел да компрометира ПП-ДБ.

Пеевски и Борисов си наредиха кабинет с една-единствена цел за Калин Стоянов – най-вероятно да покрива злоупотреби и купен вот на следващите избори, каза пък Кирил Петков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar