Европейският съвет обяви, че е одобрил Закона за изкуствен интелект (AI Act), с което приключва процедурата по неговото приемане. Той беше гласуван от ЕП преди няколко месеца, след което премина и последните етапи по одобрение.

AI Act е смятан за първия голям закон за тази технология. Миналата година в Китай беше въведена подобна рамка, но тя има по-малък обхват.

AI Act разделя умните алгоритми на категории с различни правила и отговорности в зависимост от дейността им и степента на риск. Законът например напълно забранява някои AI системи, които са оценени като твърде рискови. Сред тях са технологии за „социален рейтинг“, предвиждане на поведение, емоционално и други анализиране на служителите и учениците и др.

Други системи са оценени с високо ниво на риск, но са разрешени. Сред тях са AI в медицината, автономните автомобили и т.н. Те ще трябва да отговарят на по-строги правила за сигурност и за контрол над данните. Всички системи трябва да се съобразяват и с останалите закони, включително за авторско право, въведени са изисквания за редовни тестове на сигурността им, доклади за прозрачност, високо ниво на киберсигурност и т.н.

И макар AI Act да е официално приет от европейските институции, ще мине време преди да влезе в сила. Законът реално влиза в сила 12 месеца след обнародване, като това ще е за новите системи. Вече съществуващите чатботове ще имат 36 месеца, за да приведат технологиите си в рамките на закона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar