Европейският съюз прие окончателно във вторник директива, която ще криминализира престъпления срещу природата.

Директивата, която трябва да бъде вкарана в националното законодателство на страните членки до две години, установява минимални правила за целия ЕС относно определението на престъпления и наказания. Той заменя предишни разпоредби от 2008 г.

Законът ще се прилага само за престъпления, извършени в рамките на ЕС. Държавите-членки обаче могат да изберат да разширят своята юрисдикция върху престъпления, извършени извън тяхната територия.

Разширен списък с престъпления

Броят на действията, които ще представляват престъпление, ще се увеличи от девет на 20. След влизането в сила на директивите всички тези деяния ще се преследват наказателно във всички европейски държави. Новите престъпления включват трафик на дървен материал, незаконно рециклиране на замърсяващи компоненти на кораби и сериозни нарушения на законодателството за химикалите.

Незаконното ползване на вода и корабните отпадъци стават екопрестъпления

Въвежда се клауза за „квалифицирано престъпление“, която се прилага, когато престъпление, посочено в директивата, е извършено умишлено и причинява унищожаване или необратими или дълготрайни щети на околната среда.

Наказания и санкции

Умишлените престъпления, които причиняват смъртта на човек, ще се наказват с максимална присъда лишаване от свобода от поне 10 години. Максималното наказание лишаване от свобода за квалифицирани престъпления ще бъде най-малко осем години.

Незаконното събиране, транспортиране и третиране на отпадъци или пускането на пазара на незаконно добит дървен материал или на изделия от незаконно добит дървен материал ще се наказват с лишаване от свобода за максимален срок не по-малък от пет години в държавите членки

Предвидени са и административни санкции за компаниите, които включват глоби от поне 5% от общия световен оборот за най-тежките нарушения или алтернативно 40 милиона евро. За всички други нарушения максималната глоба ще бъде най-малко 3% от оборота или алтернативно 24 милиона евро.

Директивата предвижда възможност от санкции и чрез задължаване на нарушителя да възстанови околната среда или да компенсира щетите. Компании, които са замесени в подобни престъпления, ще могат да бъдат лишавани от съда и от достъп до публично финансиране или отнемане на разрешителните им.

По данни на Европейския парламент екологичните престъпления са четвъртата най-голяма престъпна дейност в света и са един от основните източници на доходи за организираната престъпност след търговията с наркотици, оръжия и трафика на хора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar