Европейският парламент настоява за незабавно и безусловно освобождаване на иранския адвокат Салех Никбахт, задържан след завръщането си от участие в церемонията в ЕП в Страсбург през декември миналата година за връчване на наградата „Сахаров“. Това заяви председателят на ЕП Роберта Мецола при откриването на първата за тази година сесия на евродепутатите.

Тя съобщи, че ЕП има данни, според които Никбахт е бил обвинен в Иран в участие в пропаганда срещу режима в Техеран. Той бил осъден на лишаване от свобода и наградата, която получи от името на семейството на Джина Махса Амини, е била отнета, добави Мецола.

  • ЕП връчи наградата „Сахаров“ на Махса Амини и движението на жените в Иран

Това е измислено обвинение, неприемливо и осъдително, посочи тя. По нейните думи Никбахт е проявил смелост и е говорил пред евродепутатите открито. Мецола поясни, че той се е явил в ЕП за получаване на наградата, след като в навечерието на церемонията иранските власти са забранили на семейството на Амини да пътува.

Никбахт прочете на церемонията послание от Можган Ефтехари, майката на Джина Махса Амини. В текста се изразяваше увереност, че Джина Махса Амини е безсмъртна за хората по целия свят и че нейното име, редом с това на Жана д’Арк, ще остане символ на свободата.

ЕП присъди годишната награда за свобода на мисълта „Сахаров“ за 2023 г. на Джина Махса Амини, която почина, след като бе задържана от иранските власти по обвинение, че не се е забулила достатъчно добре. Амини (22 г.) бе заловена на 13 септември 2022 г., а смъртта й три дни по-късно доведе до масови протести в Иран.

В съобщение на ЕП се отбелязва, че през октомври 2022 г. мнозинството от евродепутатите призова за санкции срещу иранските служители, замесени в смъртта на Амини, преди година те призоваха за подсилване на санкциите срещу Техеран, а преди два месеца приеха резолюция срещу нападенията срещу жени и защитници на правата на жените, и произволното задържане на граждани на ЕС в Иран.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar