• Окръжният съд в Благоевград осъди майката на доживотен затвор без замяна
  • Според специалисти става дума за взривна реакция на кумулирания афект – натрупана емоционална нестабилност и дисоциативно разстройство

Доживотен затвор без замяна при първоначален специален режим на изтърпяване. Тази най-тежка присъда чу преди дни в съдебната зала 36-годишната Кристина Дунчева от Сандански. Петчленен състав на окръжния съд в Благоевград под председателството на съдия Атанас Маскръчки с втори съдия Петър Пандев и трима съдебни заседатели произнесе наказанието на майката, убила двете си малки деца по особено жесток и мъчителен начин.

Подсъдимата остана безмълвна, никак не реагира,

а нейните майка и брат заплакаха с глас.

Дунчева е осъдена да плати на мъжа, с когото е живеела на семейни начала и който е баща на децата – Георги Трайков, обезщетения за причинени болки и страдания от смъртта на децата му в размер на по 350 хил. лева за всяко, 15 418 лв. разноски за вещи лица, както и 28 хил. лв. – държавната такса върху уважените граждански искове на Трайков.

Решението на окръжния съд не е окончателно и адвокатите на Дунчева ще го обжалват пред Софийския апелативен съд.

Делото започна през февруари 2022 г. и бе гледано при закрити врата заради изнасяне на тайни от интимния живот на родителите. Последното съдебно заседание в началото на юни продължи с над 8 часа пледоарии – на прокурор Весела Стилова и 5 часа на двамата защитници на Кристина.

Трагедията, непозната у нас за последните десетилетия, се случи на 19 ноември 2020 г. на втория етаж в къща в Сандански, където живеели Дунчева и Трайков. През 2015 г. се родил синът им Васил, а две години по-късно – дъщерята Ивон.

Между родителите имало чести конфликти, няколко месеца преди престъплението майката се прибрала с децата при своите родители. После обаче се върнала обратно при мъжа си. Подала иск до съда за защита от домашно насилие.

Трайков пък е внесъл иск за родителски права, защото смятал, че Кристина не може да се грижи за децата им. За 20 ноември е било насрочено делото за родителските права – денят след убийството.

„Предложено е било на Кристина, от една страна, да запази родителските си права, но в същото време децата да се отглеждат на адреса на бащата. Това допълнително я е разстроило. В последните години тя е

била жертва на домашно насилие от страна на бащата на децата

Всичко това се е трупало и е довело до промяна в психиката , снижаване на границата да разбира какво върши и оттам до тежкото престъпление“, коментира адвокат Райна Хаджиева.

Във фаталния ден отново е имало скандал между Кристина и Георги. После той излязъл, а тя останала сама с децата. Около 17,30 ч извадила от шкаф в кухнята 3 домакински ножа. Взела един, насочила се към Ивон и Васил и им нанесла множество силни удари. След като ги убила, седнала до тях на пода.

По-късно Георги опитал да се прибере, но установил, че вратата е заключена. Извикал бащата на Кристина, сестра си и пред тях я разбил с крак. Видели потресаващата гледка – децата бездиханни, целите в кръв, а до тях седяла майка им.

Съдебномедицински експертизи установяват, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободни наранявания, предимно по шията и гърдите.

От заключението на вещите лица по комплексната съдебнопсихиатрична и психологична експертиза става ясно, че майката не е била в състояние на физиологичен афект, твърди прокуратурата.

„При нея не се установява психично или друго заболяване освен личностно разстройство – емоционално нестабилна личност. Същото не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс.

Дунчева има изградена и съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност“, твърди прокурор Весела Стоилова.

„Каквато и присъда да има – ето, дадоха най-тежката, децата няма да се върнат. Нищо не може да ни изтрие мъката, това са два невинни живота, отнети по жесток и безчовечен начин“, коментираха роднини на Георги.

„Категорично ще обжалваме. Случаят е изключително тежък и сложен. Не отричаме авторството на деянието, но държим да се установи точно в какво състояние е била майката в момента на извършване на престъплението. Дали се съди болен човек, или това е обикновено престъпление?!

Преплитат се три науки – психиатрия, право и психология

При Кристина стана ясно, че е въпрос за гняв, ярост, напрежение, кумулиран афект, трупан през годините и отключен към други, в случая, за съжаление – децата.

Според седморната експертиза става въпрос за взривна реакция на кумулирания афект. При нея има натрупана емоционална нестабилност, има дисоциативно разстройство“, допълва и адвокат Павлин Кюмджиев.

В нашето наказателно право има физиологичен афект, но не и кумулиран, въпреки че проявите са идентични. Психолозите и психиатрите в експертизите твърдят, че Кристина има остри дефицити, но това науката не третира като болестно състояние.

Личността била на границата между нормалното и психичното заболяване и тази граница било възможно да се прескача. Двамата защитници недоумяват как може здрава жена да преодолее майчиния инстинкт, който е най-силният, заедно с този за самосъхранението.

Обясняват си го с нейното моментно състояние на взривна реакция на кумулирания афект.

През 2021 г. съдът се произнесе по делото за домашно насилие, заведено от Кристина и потвърди, че Георги Трайков е упражнявал домашно насилие над жена си. Не бе доказано, че е посягал физически, но е

упражнявал психически тормоз, като я заплашвал, и го наказа с глоба от 500 лв.

Кристина е завършила магистратура по икономика на транспорта в УНСС. Девет месеца е работила като младши експерт в Агенция „Железопътна администрация“.

Запознала се с Георги в родния Сандански. След майчинството е била и без работа. Месец преди да извърши престъплението, е била назначена по заместване като касиер в гимназия в града на 4-часов работен ден.

Родителите забелязали, че има промяна в нейното поведение и я завели на психолог, но явно много късно е потърсена лекарска помощ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar