Семейно неразбирателство завърши с убийство, а под повърхността на случая за кратко изскочиха множество проблеми – заплетени отношения между една жена и двама мъже, брак с много неизвестни, спор за бащинство, което изглежда трудно може да се докаже без съгласието на майката, съмнения за евентуални психични проблеми, които може да са довели до престъплението, но и които могат да доведат до липса на наказание, ако бъде доказана невменяемост.

Коктейлът от обстоятелства е фатален за 44-годишния Пейо Пеев, който, според обвинението, е убит от съпругата (на 33 години) и тъща си (на 54 години). Възможно е мъжът да е бил жертва на психологически тормоз, но дали към обвинението може да бъде добавено и такова квалифициращо обстоятелство ще се разбере на по-късен етап преди делото да бъде внесено в съда.

Голяма част от детайлите около престъплението се разкриват постепенно – както от серия медийни изяви на адвокати, така и от заседанието в Софийския градски съд в понеделник (22 януари), който определи постоянен арест за Красимира Трифонова и домашен арест за дъщеря й Габриела Славова, контролиран с електронна гривна. Адвокатката на Трифонова заяви, че „мотивите са много“, но без подробности. От публичните изказвания и заключенията на съдебния състав версията, която се оформя като водеща засега е нежеланието Славова да допусне бащите до децата им.

Именно затова случаят стана пореден повод бащи да настояват за законодателни промени, които да уредят по-добре родителските права и законовите възможности да гледат децата си и да се грижат ефективно за тях.

Изясняването на всички факти и детайли защо се стигна до убийството на Пейо Пеев вероятно ще отнеме дълго време и ще върви със заседанията, свързани с мерки и след внасянето на делото в съда, но „Дневник“ събра историята с потвърдената до момента информация и част от версиите на страните.

Хронологията на едно убийство

На 19 януари е открит леко обгорен (според съобщението на прокуратурата) автомобил в столичния кв. „Драгалевци“, в гориста местност на метри от главния път към хижа „Алеко“. В него е намерено тялото на 44-годишен мъж, който по-късно е идентифициран като Пейо Пеев. След сигнал в полицията за намереното тяло, разследващите започват кратко издирване и по неофициална информация, публикувана в различни медии, разпитват първоначално четирима души. Официално в ареста остават две жени – съпругата на Пеев и майка на 6-годишното му дете Габриела Славова, и майка й и тъща на жертвата Красимира Трифонова.

Двете жени са заподозрени за убийството, а малко след това – на 20 януари – прокуратурата им повдига обвинение.

По-късно става известно и че на 18 януари бащата на жертвата Орлин Пеев, е съобщил в полицията, че няма връзка със сина си, който е имал среща вечерта със Славова в столичния кв. „Изгрев“, където тя живее с майка си и децата.

Според данните от заключението на съдебно-медицинската експертиза причината за смъртта на Пеев е механична асфикция (удушаване). Разследването е установило, че той е бил удушен в автомобила си „Пежо“ пред жилищен блок в столичния кв. „Изгрев“.

Според полицията и прокуратурата до убийството се е стигнало след спор в колата като се предполага, че той е заради родителски права. По случая са иззети и записи от видеокамери, които са заснели автомобила на Пеев, в който освен него, влизат Габриела Славова и майка й на задната седалка. От прокуратурата твърдят, че тъщата е стискала шията на мъжа, а дъщеря й „го е притискала към седалката и при опита му да излезе от автомобила е затваряла шофьорската врата“. Според съобщението на прокуратурата Пеев е бил на шофьорското място.

Спор за родителски права доведе до убийство на мъж в София

От записи на камерите, които сайтът „БиволЪ“ описа и анонсира във „Фейсбук“ в сряда, че ще публикува, се виждало, че Пеев е удушен в автомобила, след което съпругата му слиза от колата, а майка й сяда зад волана и потегля като излиза от обхвата на камерите. До редакционното приключване на текста, видео не беше разпространено, а само снимки от него. Такава последователност на действията обаче е цитирана и в определението на Софийски градски съд (СГС).

Според разследващите колата е била оставена на Витоша, а след това е подпалена в опит да бъдат прикрити следите от престъплението.

Съдът остави в ареста жена, заподозряна за убийството на бившия си зет в съучастие с дъщеря си

Съдебното заседание на 22 януари се гледа при закрити врата по искане на защитата на двете жени с мотива, че ще бъдат изнесени данни от личния и интимен живот, които не е нужно да стават публично достояние. От публикуваното след заседанието определение става известно, че жената е била в заплетени семейни отношения както с жертвата, така и с друг мъж – Велико Минков, който твърди, че е баща на второто й дете.

Докато Габриела Славова и майка й са в съда, Минков публикува статус в личния си профил във фейсбук, в който съобщава, че той е биологичният баща на 4-месечното бебе и че е завел дело за установяване на бащинство през миналата година.

На този етап – по-малко от седмица след убийството – няма официална информация и коментари за разговорите между жертвата и извършителите непосредствено преди убийството и в часовете преди него. От определението на СГС се разбира, че бащата на Пейо Пеев е разказал, че синът му е отишъл на срещата „с цел уреждане на взаимоотношенията помежду им, свързани с контактите с децата“.

Съдът решава да освободи с по-лека мярка за неотклонение Габриела Славова като мотивът за това е, че тя е с чисто съдебно минало, не е осъждана, има постоянен адрес, на който да живее и не на последно място – детето е на възраст, на която трябва да бъде кърмено и нейното присъствие е особено важно.

Децата й – синът на убития Пеев и 4-месечното бебе – обаче са изведени от жилището с полиция, когато арестуват двете жени. Те са предадени на майката на жертвата, която в момента се грижи за тях според информация на адвокат на Пеев и според Велико Минков. Поради високия обществен интерес към случая, дори министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира, че „децата са в сигурна семейна среда“.

„Не зная къде са децата ми и ги издирвам. Най-добре е да са при майка си“, коментира пред „24 часа“ в сряда Габриела Славова, говорейки през заключената врата на апартамента, тъй като е под домашен арест. Жената не коментира убийството пред медиата, но на въпрос дали ще бъде осъдена, казва, че в момента няма присъда и ще се бори децата ѝ да бъдат при нея.

Една жена, двама мъже и две деца

Габриела Славова е майка на две момчета – по-голямото е на 6 години и негов баща е убитият Пеев (двамата се запознават докато следват в чужбина). По-малкото е на 4 месеца, родено на 11 септември 2023 г. и Велико Минков твърди, че е негов биологичен баща. Той е IT-специалист и бивш депутат за седмици от „Продължаваме промяната“ през 2021г., а Славова също е била кандидат от листата на партията в Бургас и двамата се запознават в кампанията. По-късно тя започва работа в община Бургас, но след като излиза в майчинство живее в София с майка си. Славова е отгледана от нея.

По документи бащинството на малкото дете автоматично е на Пейо Пеев, който има сключен граждански брак със Славова при раждането на детето. Според твърдения на адвокатите на двамата мъже Славова никога не е живяла с бащите на момчетата и по-скоро е затруднявала и е пречела на отношенията между бащи и синове като е предпочитала да отглежда децата сама с помощта на майка си.

Според Велико Минков двамата бащи са се познавали и са били в добри отношения като са обсъждали казуса с майката на децата си и са си споделяли трудности и притеснения. Според него те са се запознали миналата година заради иска му за бащинство на малкия син.

„Аз съм биологичният баща, уверен съм на 100%, на четиримесечното бебе, което Габриела роди. Това беше известно и на Пейо“, разказва Минков първо в публикация във фейсбук, а след това пред БиТиВи, „Нова тв“ и в участие в предаването „Контракоментар“ пред Асен Генов, като навсякъде е с адвоката си.

Минков завежда гражданско дело за установяване на произхода на сина си Кристиян пред Бургаския окръжен съд. Исковата молба е предявена още преди детето да се роди, след като Минков, при опита си да припознае детето, разбира, че припознаването не може да бъде признато, защото дни преди подаването на декларацията за припознаване, Габриела Славова е сключила граждански брак с Пейо Пеев, от когото има друго по-голямо дете.

„Съдебните процедури по оспорването на произхода на детето от Пеев и признаването на Минков за баща, текат неадекватно бавно, спрямо социалната необходимост“, твърди адвокатът на Минков – Пламен Борисов. Той допълва, че клиентът му не може да поеме грижата за сина си, докато не бъде признат от държавата за негов баща.

„През първата половина на бременността, както и в периодите преди това, когато сме имали връзка, тя беше прекрасен човек и майка, но се промени във втората половина на бременността и стана друг човек“, разказа Велико Минков в интервю пред Асен Генов. Твърди, че към онзи момент е отдавал тези разлики в поведението и отношението, на хормоналните промени, съпътстващи бременността.

„С натрупването на негативните изблици от нея от средата на май 2023 г. досега, някак си свикнах към тази бруталност, към това нещо, което психолозите казват, че може би е параноидна шизофрения. Знам от Пейо, че във всеки храст, зад всеки ъгъл тя е виждала моята шапка, че аз я наблюдавам и искам да я тормозя, а от раждането на детето на 11 септември до 31 декември, не се бяхме срещали“, твърди още Велико Минков.

Оценки за евентуални психични проблеми на обвиняемите или на една от двете бяха направени в медийни изяви и от криминални психолози, но няма официална информация или коментар от адвокатите им за това. А експертизите за нуждите на разследването тепърва предстоят.

Минков разказа още, че Габриела Славова е била наясно, че детето е негово и дори заедно са обявили пред неговите родители, че очакват момче. Въпреки това обаче изглежда не е била съгласна той да бъде вписан като баща в акта за раждане, тъй като малко по-рано сключва брак с Пейо Пеев, от когото има по-голямо дете. Това е една от темите, които пораждат много въпроси, но няма категоричен и потвърден отговор – защо Пеев сключва този брак през лятото на 2023г. Основната версия на негови познати и адвоката му е – за да улесни връзката със сина си.

Битката на двама мъже да бъдат бащи на децата си

„Тя преграждаше всякакви опит, за да се видя с нея. Нямам конкретни обяснения защо“, казва Минков в интервю пред БиТиВи и твърди, че не е виждал детето си. „Преди дни се видях с Габриела случайно и нейната реакция беше, че ще викне полиция, да не ги доближавам. Това не беше провокирано от моя страна. В далечината видях детето в ръцете на баба си“, разказа той.

„С Пейо обсъдихме още в първите дни след раждането случилото се и тази грешка. И двамата се съгласихме, че биологичните бащи трябва да са тези, които да са вписани в акта за раждане“, твърди Минков в опит да обясни сложните отношения на двамата бащи с майката на децата им. Той отрича да е имал конфликт с убития Пейо Пеев.

Адвокат Миглена Балджиева, която представлява Пеев по гражданското дело за признаване на бащинство, по което той е ответник, разказа в сряда (24 януари), че няма обяснение защо клиентът й е сключил брак с Габриела Славова малко преди раждането на второто дете, за което е знаел, че не е негово. По думите й, вероятно бракът е фиктивен, а той се е надявал по този начин да получи по-лесен достъп до собственото си дете, от което също е бил държан настрана.

Според адвокатката Пеев е бил категорично жертва на психологическо насилие от страна на майката на неговото дете, тъй като е разказвал, че е в много трудна ситуация. „Било е много трудно да вземе решение в крайна сметка да прекрати лъжите и манипулациите от нейна страна и да търси истината“, заяви Баладжиева пред „Нова телевизия“. Пред нея той е казал, че е имал намерение да води и дело за развод.

„Доколкото знам от Пейо, Габриела и нейната майка са се опитвали да създадат някакъв илюзорен добър семеен живот, в който има двама родители, две деца и всичко това рухва, особено когато приключат тези дела, защото истината излиза наяве и информацията за трудностите, които са имали, за това, че той е бил манипулиран ще излязат наяве“, коментира защитничката. Споделял е, че е притеснен и не се чувства комфортно.

Заплахи и предупреждения: Скрити сигнали за фатална развръзка

От думите на адвокат Баладжиева се разбра и че убитият мъж е имал съмнения, че е бил упоен или дрогиран около седмица преди убийството. Тя прочете съобщение, което Пейо Пеев й е изпратил на 10 януари. В съобщението разказва за случка от предните дни – 7 и 8 януари.

Адвокатът на убития в София мъж: Притесняваше се, че съпругата му иска да го изкара наркоман

„В неделя вечерта (7 януари) късничко след 22 ч. Се срещнах с Габриела по нейна инициатива. Беше ми малко странно, след като бях говорил с майка й и не видях детето следобеда, но реших от любопитство да видя какво е измислила сега. За моя голяма изненада се държа съвсем нормално, дружелюбно и нито дума за случката и разговора от следобеда“, цитира адвокат Баладжиева съобщението и обяснява, че в този следобед не му е позволен контакт с детето му.

„Жалко, че бях толкова наивно-невнимателен. Донесе две бурканчета с топъл шоколад, каквото прави и друг път. За съжаление, нямам спомен дали съм изпил цялото количество, но в един момент усетих, че нещо ми се премрежва погледа и се замайвам. Доста трудно се прибрах, по спомен, слава Богу, безаварийно. Баща ми ме видя и помисли, че съм пил дори“, е написал вече покойният Пеев на адвокатката си.

И продължава: „Сутринта те с майка ми ме събудиха за срещата и още не бях добре. След това тръгнахме за провинцията като баща ми шофираше, а аз непрекъснато се унасях в сън. Почти целия понеделник мина така“.

Пейо Пеев пред адвоката си

„Това, мисля, че е изключително сериозно положение, но полицаите казаха, че и да подам жалба, само ще я разходят. Но може би е добре да я дам“, разказва Пеев.

„След тази среща не съм я чувал по телефона. Само си пишем като аз я отбягвам, а тя е много активна и доста пъти пита как съм. Натиска и пак да се виждаме, нещо да правим през уикенда с детето. Използва го в момента много за манипулация. Честно казано не знам как да се държа в момента, но желание за срещи нямам, а и не знам какво друго може да се опита да ми спретне. Сега не шофирам, за да няма допълнителни усложнения“, завършва съобщението на мъжа, който десет дни по-късно е убит.

В телефонни разговори с адвокатката си Пеев е казал, че е дал кръвни изследвания и изследвания на урината, но тя няма информация какъв е резултатът от тях.

Адвокатът на обвинената Трифонова: Мотивите са много, Пеев не е бил ограничаван

На журналистически въпроси на излизане от съдебната зала в понеделник какъв е мотивът за убийството, адвокатът Велика Андонова каза: „Мотивите са най-различни“. По думите на адвокат Андонова (която в сряда пред Би Ти Ви уточни, че представлява само майката) разследването е на твърде ранен етап, за да бъдат направени каквито и да било заключения по отношения както на мотивите, така и на наличието на умисъл за извършване на престъплението. Тя твърди, че в обвинението няма нито ред за опожарен автомобил – информацията за това има в съобщението на прокуратурата от 22 януари. От държавното обвинение до момента не са коментирали случая официално.

Пред Би Ти Ви Андонова разказа, че има информация, че отношенията между Пейо Пеев и Габриела Славова са били нормални. Показа и снимка на семейството от коледно парти, с която да покаже, че всичко между тях е било наред. На снимката се виждат Пеев, Славова и майка й Красимира Трифонова, двете деца и други деца от блока, в който живеели.

Адвокат Андонова заяви, че всъщност е имало вмешателство от родителите на Пеев, които не са одобрявали Габриела. Поради тази причина са се разделили за известен период от време.

„Родителите на Пейо са искали да вземат голямото дете и са твърдели, че Габриела не е добра майка. Те са създавали конфликта между двамата“, обясни Андонова. Според адвокатката, когато двамата са сключили брак, той е заявил, че ще гледа по-малкото дете, за което Минков претендира, като свое.

Адвокатът на обвинената за убийството в София намеси в случая и родителите на жертвата

„Озадачава ме това как може да обикаляш всички студиа с такава енергия и да прокарваш идеята за твоето бащинство, при условие че когато е била в твърде напреднала бременност, той ѝ предлага да направи аборт и това е причината да се разделят. Това твърди самата Габриела. Когато говори на тази тема, тя плаче“, коментира в ефира на БиТиВи защитничката. Заради твърденията, че е предлагал да направи аборт, Минков обяви, че ще заведе дело за клевета и многократно отрече това да се е случвало – както в профила си във фейсбук, така и в „Контракоментар с Асен Генов“.

Експерт: Нагласата на двете жени е, че мъжете са само донори

„Очевидно е, че нагласата на двете жени са насочени изключително негативно към мъжката част от човечеството. Може би имат нагласата, че мъжете са само някакви донори, които след това нямат никакво значение за междуличностните им взаимоотношения и въобще за функционирането на семейството“. Това коментира доц. Неделчо Стойчев, криминален психолог и бивш директор на Академията на МВР пред „Нова телевизия“.

„Мисля, че в този случай става дума за едно организирано престъпление. При това убийство не виждам данни, които можем да разпознаем като следи на неорганизирано престъпление. Той по някакъв начин е примамен да отиде да се срещне с жена си и тъща си, тъй като аз смятам, че в този случай става дума за двама извършители. Кой е бил съучастник и кой е извършил конкретно престъплението според мен на този етап е твърде рано още да се говори. Можем да предположим, че майката може да поеме вината, без изцяло да е извършила самото престъпление“, коментира Стойчев по случая.

Той смята, че е по-вероятно мъжът да е убит на друго място, а след това да е откаран с автомобила на мястото, на което е открит, близо до хижа Алеко.

„Според мен това е инсценировка. В един автомобил е много трудно да бъде удушен човек, който е в съзнание и разполага с достатъчен физически ресурс. Това, че не са успели да го запалят както трябва е свързано с тяхното емоционално състояние, което е било много трудно за овладяване. Още повече, че аз мисля, че и двете жени имат някакви психични проблеми от гледна точка на самоконтрола, може да е междуличностно разстройство“, смята още Стойчев.

Според него Габриела Славова може да се разглежда като жертва на майка си и добави, че това е поредното убийство, свързано с функционирането на определен патологичен семеен модел, включващ майката, дъщерята и децата.

Тъщата на убития е отстранена от Министерството на външните работи

Красимира Трифонова ще бъде отстранена от Министерството на външните работи, където работи през последните години като дипломат, съобщи БНТ. От ведомството оказват необходимото съдействие на разследването, след като са информирани за случая, при който срещу Трифонова е образувано наказателно производство за убийство. Трифонова е бивш консул в Тайланд, а през 2010 г. името й е замесено в друг скандал.

Тогава излиза информация, че тя е обект на сексуален тормоз от страна на тогавашния български посланик в Тайланд Камен Величков. Жалбата е подадена пред Комисията за защита от дискриминация, а година по-рано е започнала дисциплинарна проверка срещу Величков, по този и по други сигнали. Заради случая Величков е отзован от дипломатическата мисия.

Докато е била на работа в посолството в Тайланд тя е назначила там на работа по граждански договор като сътрудник и майка си, се разбира от протоколите на заседанието на Комисията за защита от дискриминация, което, според нейни колеги, е чист случай на конфликт на интереси, пише в публикация по темата „24 часа“, позовавайки се на протоколите от проверката на КЗД. От тях се разбира и че майката на Трифонова е подала сигнала до комисията.

Докато се разглежда делото й в КЗД тя многократно е приканвана да представи своите доказателства за „сексуален тормоз“ и да извика свидетели в своя защита. Тя обаче е представила само свидетелски показания под формата на нотариално заверени декларации от майка й и още три лица, които са се възползвали от нейното благоразположение за определени консулски услуги, заради което тези сведения не са обективни, припомня медиата.

Така, след като не открива никакви факти за твърдяния сексуален тормоз, петчленен разширен специализиран заседателен състав на комисията отхвърля жалбата. Заради скандала обаче и двамата са отзовани.

Какво следва

Семейството на Пеев отказва да коментира случая докато тече разследването и очаква делото да влезе в съдебна зала. При неговите родители са настанени двете деца.

Адвокатът на Пеев каза, че предстои формално да завърши процедурата, при която социалните служби да настанят децата при родителите на Пеев. Тепърва ще се изяснява дали и как те могат да бъдат върнати при майката или ще има друг режим на контакти между тях. Както и как това ще се отрази на нейната мярка на задържане – домашен арест.

Междувременно Минков се бори да получи правото да бъде вписан официално в акта за раждане на детето си като негов баща. Процедурата е бавна и тромава, а се оказва и че бащинство се установява с ДНК-експертиза, която може да се направи в частна лаборатория, но тя служи единствено за сведение на родителите. Докато държавата установи произхода на 4-месечното дете, може да минат години, коментира защитникът на Минков, адвокат Пламен Борисов.

В петък в 18 ч. фондация „За споделено родителство“ организира протест „В памет на един баща“ на площад „Независимост“ в София, в който обяви, че се включва и Велико Минков.

Във вторник (30 януари) е насрочено заседание пред Софийския апелативен съд (САС), в което Габриела Славова и майка й Красимира Трифонова имат право да обжалват наложените им мерки за неотклонение. Предстои разследването по случая да продължи като бъдат назначени серия от експертизи, включително и психиатрични, които са дадат заключение не само за емоционалното състояние на Славова и Трифонова, но и за това дали са осъзнавали действията си и могат да носят наказателна отговорност.

Предстои да бъдат разпитани и свидетели, тъй като в понеделник съдебният състав отхвърля част от показанията като негодни доказателства. Показанията са дадени от полицейски служители, които са водили оперативни беседи с двете задържани и са преразказали казаното от тях по време на ареста и след това – практика, която предстои окончателно да бъде прекратена с последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха гласувани на първо четене в комисия, но която прокуратурата продължава да прилага.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar