След три поредни заседания Административният съд в Панагюрище обяви на 27 ноември за недействителен избора на кмет на община Панагюрище. За кмет на града бе избран независимият кандидат Желязко Гагов, който на втория тур на 5 ноември получи едва 28 гласа повече от опонента си – досегашния градоначалник Никола Белишки. Съдебното дело е образувано след жалба на Белишки, според когото имало нарушения в 15 секции.

По разпореждане на съда вещи лица са броили наново вота в 14 секции, където са установени спорни бюлетини, но повечето от тях са свързани с излизане от квадратчето. Сериозни нарушения са установени в една секция, където липсват 55 бюлетини.

Основният проблем, както излиза от решението на съда, е секцията в село Попинци, със 780 регистрирани избиратели, и малко над 400 подадени бюлетини. Там проблемът е в начина на затваряне на чувалите с бюлетини и връзването им с канап, както и опаковането с тиксова лента и подписи, която позволява повторното им отваряне. Има също така, нередности в попълването на книжата.

Една секция принципно не би трябвало да предизвиква касиране на изборния резултат в град с над 20 хиляди жители, но предвид на изключително малката разлика между двамата кандидати, решението на съда за неправилно проведен изборен процес в Попинци на практика праща двамата кандидати за кмет на поправителен.

Новият кмет Желязко Гагов сподели пред „Капитал“, че намира за странно и нелогично решението на местния съд и заяви, че задължително ще обжалва пред Върховния административен съд. Според него нарушения няма. „Не може да се говори за компрометиран вот, защото няма противоречие между видеозаписите, протоколите и бюлетините, които се броиха, всичко излиза както е в изборните книжа, които са подписани от всички членове на СИК без особено мнение. Незнайно защо съдът решава, че връзването с канап и опаковане е от толкова голямо значение за промяна на вота.“ заяви Гагов.

Съдът е отказал да разгледа видеозаписите като доказателство. „Последното заседание беше много странно, защото Белишки доведе свидетелка, която е представителка на ГЕРБ в СИК и по време на заседанието се установи, че тя лъжесвидетелства, въпреки изричното упоменаване на нейната наказателна отговорност. И на очна ставка се хвана, че лъжесвидетелства. Но нямаше никаква реакция, това за мен е странно“ твърди още Гагов.

Какво следва Гагов, който е положил клетва, ще продължи да управлява Панагюрище докато не излезе решение на ВАС по обжалването и то не влезе в сила. Ако жалбата му не бъде уважена, това означава, че той ще управлява града до средата на декември, след което ЦИК ще направи предложение до президента за насрочване на частични избори и ще се определи временен кмет.

Самият Гагов е обнадежден – ако се стигне до нови избори, той отново ще се кандидатира. „При евентуално касиране на изборите моето желание е да се кандидатирам отново именно заради тези хора, които са ми се доверили досега – почти 4500 души. Техният глас има стойност, който трябва да се уважи“ сподели Гагов.

Никола Белишки от ГЕРБ беше един от кметовете, загубили мястото си на тези избори след дълги години на власт. Той управлява община Панагюрище от три мандата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar