Временната комисия, която да проучи исканията на прокуратурата за свалянето на имунитетите на Кирил Петков и Бойко Борисов, ще бъде излъчена още днес. Тя ще работи до 18 юли, гласи проекторешението, внесено от ПП-ДБ. През последните дни се вихреха обвинения, че идеята на управляващите е чрез комисията да протакат с месеци.

Както е известно, имунитетът на лидера на ГЕРБ бе поискан заради „Барселонагейт“, а на лидера на ПП – заради декларацията му като икономически служебен министър, че към май 2021 г. има само българско гражданство. Преди 18 месеца СРП отказа да го разследва за същото.

Общо 7 депутатски имунитета поиска прокуратурата в месеца, белязан от съставянето на кабинета „Денков/Габриел“ и процедурата по свалянето на Иван Гешев.

Двамата от „Възраждане“, обвинени за нападение срещу полицаи на протести, си дадоха имунитетите. Както и вече независимият Радостин Василев, притискал бивша съпаритйка от ИТН да се отцепи заедно с него преди година. Така освен с двамата експремиери, засега комисията ще се занимава само с още едно искане на имунитет – този на Даниел Александров от ГЕРБ. Бившият състезател по борба е обвинен в блудство, по думите му – история, свързана с развода му. Вчера в трето поред НС бе внесено и искането за имунитета на Димитър Аврамов от ДПС за търговия с влияние.

Временната комисия ще повтори схемата на конституционната – на паритетен принцип с по 2-ма представители от група. Начело няма да е нито депутат от ПП, нито от ГЕРБ, обяви Кирил Петков пред Нова тв. Целта била да се изнесат всички доказателства и да видят хората дали прокурорите не се ползват за политическа бухалка.

На въпрос дали начело може да е Делян Пеевски от ДПС, Петков отвърна, че не вярва. Вариант било хора от БСП или „Възраждане“.

Няколко часа след като излъчат комисията по исканията на Гешев, от парламента ще го изслушат наживо. Но само в правната комисия, не в пленарната зала. До снощи не бе ясно открито ли ще е заседанието.

„Ние се надяваме да няма следващ главен прокурор, да няма такава длъжност в България“, обяви Кирил Петков. Засега големият консенсус е да отпадне правото на главния да упражнява надзор за законност, обясни Никола Минчев.

Указът за освобождаването на Гешев трябва да се издаде бързо, това не може да е тактическа игра на президента, коментира още Петков и препоръча да стане до края на седмицата.

Следващата голяма реформа е тази в службите – ако те не работят, няма как да има нормално правосъдие, обяви Кирил Петков. ПП ще предложи спешна промяна шефовете им вече да се избират от парламента с помощта на правителството, защото НС е правилният орган, не президента, допълни Петков. А най-важната в момента била ДАНС, от нея ще се почне.

Бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова пък изрази безпокойство от двойния стандарт на ВСС, който този път освободи Гешев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar