Сагата с частната „Евролаб 2011“ не само не върви към финал, а се заплита още. Фирмата, заради която ГКПП „Капитан Андреево“ получи названието „първа частна граница“, блокира с жалби в съда всички досегашни опити да бъде отстранена от пункта като ключов контрольор на огромния поток от хранителни стоки (дейност, което би трябвало да е изцяло в ръцете на БАБХ – агенцията за безопасност на храните). Оказва се, че на фона на съдебните битки държавата се готви да подпише с „Евролаб 2011“ извънсъдебно споразумение, по силата на което да й плати огромна сума.

Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков, откри странно постановление на правителството в оставка, прието на 2 април. В ПМС-то се предвиждат допълнителни бюджетни разходи – 10 млн. лева, във връзка с частично прекратяване на договор между БАБХ и „Евролаб 2021″. Дали #Министерски съвет не е решил да направи прощален подарък на #Ами за #КапитанАндреево?, пита саркастично Христанов в своя публикация във Фейсбук“ (Ами е прякорът на сенчест бизнесмен, за когото се смята, че стои зад „Евролаб“, която печелеше милиони от товаро-разтоварна дейност, проверки и лабораторни изследвания на плодове, зеленчуци и други храни, пътуващи от и към Турция.

Става дума за скандалния договор, сключен, забележете, на 31 декември 2021 г. вечерта, в извънработно време, по силата на който частната фирма получи правото да наеме шест стради на БАБХ в района на „Капитан Андреево“ за 10 години.

С ПМС-от, прието в понеделник, се осигуряват 10 млн. лв. за „сключване на извънсъдебно споразумение от Българската агенция по безопасност на храните за прекратяване на Договор No 95/31.12.2021 г. в частта относно Сграда „Контрол на продукция за човешка консумация“.

Въпросната сграда е най-голямата от шестте, предоставени от БАБХ на „Евролаб“ – тя е с площ 718,8 кв. м. Другите са: сграда за „Живи животни“ – с площ 377,7 кв. м, сграда за контрол на живи животни (337,5 кв. м), сграда за фитосанитарен контрол 1 (120 кв. м), сграда за фитосанитарен контрол 2 (115 кв. м) и сграда за контрол на продукция за нечовешка консумация (120 кв. м)

Преди дни съдът се произнесе по поредна жалба на частната фирма – този път срещу заповедта на хасковския областен управител за изземане на шестте сгради (по искане на БАБХ, защото са държавна собственост, в тях трябва да работят инспекторите на агенцията по храните, наемателят не ги ползва по предназначение и е в тях по силата на порочен договор за наем).

Съдът установява, че при извършената проверка три от сградите не се ползват от „Евролаб 2011“ ЕООД, а от БАБХ – за „Живи животни“, за „Контрол на живи животни“ и за „Фитосанитарен контрол 2“. И тъй като те се ползват от БАБХ, агенцията не е трябвало да иска изземането им. Други два имота били ползвани така, както е описано в договора за наем. И само сградата за „Контрол на продукция за нечовешка консумация“ според съда трябва да бъде освободена от „Евролаб“, защото там са се извършвали дейности не по предназначение.

Решението подлежи на обжалване. След произнасянето на съда министърът на земеделието Кирил Вътев декларира, че държавният интерес ще бъде защитен. Как това се случва с извънсъдебно споразумяване и плащане на 10 млн. лева на частната фирма?

Очакваме разяснения от министерството и от БАБХ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar