Държавата се съобрази с волята на дете в риск, което отказва да живее с родителите си в чужбина. Роднини на момчето са подали жалби в социалните служби за упражнено насилие и за незачитане на желанието му да живее и учи в България. Засега момчето ще остане в България при едната си баба, а от институциите подчертават, че родителските права над детето няма да бъдат отнети.

На летище София 13-годишно момче се разплаква и се обръща към полицията за помощ. Казва, че не иска да замине и живее с родителите си в Бразилия и че иска да бъде настанено в дома на роднини или в център за резидентна грижа. Детето е настанено в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни към МВР за срок от 48 часа.

Конспирации, псевдонаука и дете, което мечтае за училище

По данни на Агенцията за социално подпомагане до юни 2022 г. семейството е живяло в различни населени места в България. След това са заминали в чужбина. Живели са в Парагвай, а от септември 2023 г. – в Бразилия. За коледните празници детето е пожелало да се прибере в България при роднини.

В рамките на няколко репортажа БНТ проследява историята на момчето, а днес Министерството на труда и социалната политика (МТСП) изпрати до медиите официалното си становище, както и подробна информация по случая.

Пред БНТ Албена Тодорова, леля на детето, разказва, че то не е ваксинирано, не посещава училище, а е било в индивидуална форма на обучение. Казва, че родителите на момчето са привърженици на конспиративните теории.

„Вярват, че на 1 януари 2027 г. светът ще свърши, напълно убедени са, че антените 5G убиват хората“, разказва Тодорова.

Справка на „Дневник“ показва, че родителите на момчето Северина Кирилова и Константин Тодоров имат бизнес, предлагащ курсове по хюман дизайн (псевдонаука, която съчетава различни езотерични практики бел. ред.), а самите те са и лектори. Майката е автор на книга по темата.

Лелята Албена Тодорова допълва, че момчето започва да осъзнава разликите между семейството му и външния свят. То настоява да остане в България и да учи в българско училище, а по-късно роднините му го записват.

В следващ репортаж на БНТ по темата майката на момчето Северина Кирилова пък твърди, че синът ѝ е ходел на училище и обвинява роднините в манипулация. По думите ѝ в Пловдив момчето е посещавало иновативно екоучилище, учило е в още две учебни заведения, след което преминава в онлайн обучение.

Социалното ведомство обясни, че е поискана справка за образованието на момчето от Регионалното управление на образованието – София, както и от образователната институция в чужбина, но министерството не е известило какво показва проверката.

От роднини на детето постъпват серия от сигнали до социалните органи и институции за това, че момчето явно и съзнателно казва, че не желае да живее с родителите си в чужбина и правото му на образование е ограничено.

Приятел на майката счупва челюстта на момчето

По-късно майката се прибира от чужбина, за да прибере детето. Заедно със свой приятел тя отива в училището на момчето. То обаче се противи и не се качва в автомобила на нейния познат. Приятелят на майката е упражнил насилие върху детето. Момчето е отведено в „Пирогов“, където го хоспитализират, а в документацията е посочено, че детето има счупена долна челюст. Майката обаче спира лечението и премества момчето в медико-диагностична лаборатория „Русев“, откъдето издават документ, според който момчето няма нанесени травми.

„Случката в „Пирогов“ беше изключително странна. Цял ден прекарахме след инцидента, аз не съм докосвала детето, това беше лъжовно поднесена информация, цял ден прекарахме по кабинети, скенери, в края на деня завеждащата лекарка прегледа всичкия материал и каза: „Не можем да установим със сигурност какво му има на детето и дали нещо му има. Заповядайте утре на последващи прегледи.“ И в същото време написа в епикризата счупена челюст – аз бях в шок и потрес“, обяснява майката пред БНТ.

Във „Фейсбук“ профила си лелята твърди, че детето е ударено няколко пъти с юмрук от приятеля на майката, която пред служители на МВР посочва мъжа като непознат.

Социалното ведомство потвърждава, че „безспорно върху детето е упражнено насилие, вследствие на което са получени травми“. Институциите ще разследват допълнително насилието заради противоречивата информация. Изтъкват обаче, че насилникът е познат на майката.

„Да изживееш дизайна“

По думите на Тодорова родителите нямат постоянно жилище в Бразилия и момчето е принудено да прави нощни преходи с автомобил с целия си багаж, за да пристигне в нов град „в чужда непочистена квартира, за която баща му да каже „тук има антена 5G, търсете друго място за спане“.

„Детето каза още, че не иска да му се внушава как аурата му пречи на енергията на баща му и да бъде гонено в другата стая, където да седи само; не иска лицето му да бъде използвано като реклама на щастливото семейство, което „живее дизайна си“, защото детето не е щастливо“, пише още тя.

Какви мерки е предприела държавата

Министерството на труда и социалната политика съобщи, че едната баба на детето е подала сигнал в края на декември 2023 г. Следват проверки, разпити от полицията, разговори, заседание на екип от няколко институции. След първия излъчен репортаж на БНТ съдът е издал заповед за незабавна защита по дело срещу домашно насилие, съобщи обществената телевизия.

Днес (24 януари) социалното ведомство обяви, че в срок от половина година момчето ще бъде временно настанено при едната си баба и няма да може да напуска страната. Ведомството подчертава, че родителските права не са отнети, а мерките са временни и съобразени с волята на момчето.

„Целта им е през периода, в който са в сила, на родителите и детето да се осигури необходимата професионална помощ, за да се възстанови балансът в семейството и да се постигне разбиране за правата на детето“, допълват оттам.

Забраната за детето да напуска страната е свързана с риска то да отпадне от образователната система. Според чл.11, ал.1 от Закона за закрила на детето „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие“, посочват от министерството.

Оттам допълват, че в никакъв етап не е обмисляно отнемането на родителските права предвид предоставените данни и документи. Наложените мерки позволяват на родителите да поддържат непрекъснат контакт с детето си.

Министерството посочва, че не са получени сигнали за насилие срещу детето от страна на членове на неговото семейство, въпреки че именно близък на родителите посяга на детето. „В този смисъл, МТСП не счита, че в присъствието на родителите си безопасността на детето е застрашена“, се казва още в позицията на ведомството.

Отбелязват, че изясняването на това кой е упражнил насилие върху детето в училищния двор е било от голямо значение за взимането на мерките.

Макар и да не са постъпили сигнали за физическо насилие от страна на родителите, до структурите на министерството има такива за притеснителното му психично състояние, незачитането на волята му да живее в България, където да ходи на училище и да изгради стабилна социална среда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
gpa calculator
gpa calculator
27 април 2024 6:41
Гост

Your GPA is easily calculated by using our GPA Calculator, https://gpa-calculator.info/ along with the achieved grade and credits for each course.

eken
eken
25 януари 2024 11:17
Гост

Чувствам, че правителството е много watermelon game разумно в това