Разпитът на 30-годишния Рангел Бизюрев, обвинен в убийството на Димитър Малинов в Цалапица, не хвърли светлина върху друг извършител. Малко преди полунощ в сряда Бизюрев бе върнат у нас от Дания. По време на показанията си в четвъртък според адвоката му Димитър Колев мъжът е отрекъл някой от близнаците Борислав и Валентин Динкови да е нанасял удари на Митко, каквито бяха опасенията на близките на загиналия.

Димитър Малинов бе убит с няколко удара в главата и тялото на 20 юли м.г. След това Рангел Бизюрев го заровил в сметище, викнал и близнаците да му помогнат. На следващия ден Рангел заминал за Германия. Преди да се разбере, че е убит, Малинов бе издирван повече от седмица. След намирането на трупа му започнаха серия протести „Справедливост за Митко“.

Роднините и приятелите на младежа настояват обвинението срещу близнаците от Цалапица да бъде променено и те да бъдат привлечени към отговорност за съучастие в убийство. По тази причина 4 месеца до установяването на Рангел Бизюрев в Дания основното им искане беше неговата екстрадиция – защото само той може да потвърди съмненията им, че и братята са участвали в побоя.

Не искаме Бизюрев да отнася цялата вина. Нека всички замесени да си понесат последствията. Може би неговата вина е по-малка, коментира месец и половина след откриването на заровеното тяло майката на Митко Атанаска Бакалова. Тогава тя призова Рангел да се върне в България, за да разкаже своята версия за случилото се.

На протест пред прокуратурата в Пловдив на 25 октомври м.г. Бакалова заяви, че Борислав Динков е бил на мястото на побоя, което самият близнак също признава. Бях свидетел на убийството на моя приятел Димитър Малинов. Искрено съжалявам, каза той при първото си изправяне пред районния съд. Почернената майка твърди, че именно Борислав е извикал сина ѝ в нощта на убийството.

Те го изкараха чудовище, а той няма един побой. Никой, който го познава, не вярва. Той не може да се бие, заяви пред „24 часа“ Атанаска Бакалова в деня преди екстрадицията на Бизюрев. Въпреки това тя е доволна, защото вече има реален шанс близнаците да бъдат обвинени като съучастници.

От откриването на заровения труп на Димитър на 27 юли м.г. братята категорично отричат да са участвали в смъртоносния побой. Тяхната версия е, че Рангел Бизюрев е убил 24-годишния мъж, а те са му помогнали след това.

Единият донесъл кирка и лопата, за да го заровят, а другият осигурил колата за транспорт. Младежите дори на няколко пъти направиха опит да се признаят за виновни по повдигнатите им обвинения за укривателство и да получат присъди. Максималното предвидено в закона наказание за лично укривателство е 5 години затвор. Близнаците обаче нямат предишни осъждания, така че е възможно да се разминат още по-леко.

Ден след като Бизюрев беше екстрадиран у нас, Окръжният съд в Пловдив гледа мярката му за неотклонение и го остави в ареста.

Преди това той в продължение на 5 часа дава показания в полицията за случилото се на 20 юли м.г. Според него той е поискал да се види с Митко, защото разбрал, че предния ден младежът го е обиждал. Разговорът ескалирал и се стигнало до удари. Според адвоката му Димитър Колев Рангел е признал, че е нанесъл 4 удара на Малинов, но в тялото, а не в лицето, както твърдял Борислав. В нощта на убийството на мястото били само тримата. Също така Бизюрев отрекъл близнакът да е участвал в боя.

Разследването не е приключило, но факт е, че трето лице не е установено на място. Думата на Рангел срещу думата на Борислав, заяви адвокатът на Бизюрев по повод разминаването във версиите къде по тялото на жертвата са били нанасяни ударите. Защитникът се съгласи, че са налице много доказателства за извършено престъпление. Според Колев обаче става въпрос за причиняване на смърт по непредпазливост. Също така беше категоричен, че в разпита си Бизюрев отрича близнакът Динков да е нанасял удари на Митко. Адвокатът поиска от съда да пусне клиента му под домашен арест.

Не мога да кажа, вие преценете, бяха единствените думи на Рангел. Наблюдаващата прокурорка Бойка Лулчева настоя за най-тежката мярка „задържане под стража“. Тя посочи, че по делото са събрани много доказателства за вината на Бизюрев. А ако бъде пуснат, има реална опасност да се укрие отново или да извърши ново престъпление.

След като изслуша страните, съдия Екатерина Роглекова прие, че единствената адекватна мярка за неотклонение е „задържане под стража“, и остави Рангел зад решетките.

Той е задържан от ноември, когато го хванаха в Дания. Бизюрев бе доведен обратно в България в сряда вечерта. Кацна в София с полет от Мюнхен. Откаран е там от датските власти, за да стане екстрадицията по-лесно.

Още с кацането на самолета в 22,43 ч коли на МВР и съдебната охрана чакаха Бизюрев.

Задържаха го още на пистата. След това го заведоха за проверка на самоличността. Тя включваше дори преглед на пръстовите му отпечатъци. На граничния пункт на летището бе установена самоличността на задържания и бе извършена справка в автоматизираните информационни системи на МВР.

После бе откаран в ареста в София. Там бе разпитан за убийството, след като му бяха предявени обвиненията за смъртта на Малинов. На сутринта го конвоираха в Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar