Още на 1 септември депутатите ще се върнат на работа – но този път под стъкления купол на бившия Партиен дом.

Промени в Наказателния кодекс, ратифициране на споразумението за дарението на старите БТР-и на жандармерията на Украйна и евентуален нов ремонт на Изборния кодекс ще са сред първите им задачи след ваканцията. А първото си заседание за есенната сесия следващия петък се очаква да посветят на парламентарен контрол.

По-малко от месец почива НС тази година. Седмица след старта на лятната му ваканция тя бе прекъсната, за да се гласуват извънредно промените в НК и Законът за защита от домашното насилие след случая с Дебора в Стара Загора.

Промените в закона за домашното насилие минаха окончателно, но тези в НК бяха приети само на първо четене и сега трябва да се довършат. Готви се и ремонт на ремонта на мерките срещу пияните и дрогираните шофьори на пътя и начина, по който ще става конфискацията на колите им.

Едномесечният срок за „отлежаване“ на проекта за конституционни промени също изтича на 28 август. Като на последното редовно заседание на комисията по конституционни въпроси трите групи, подхванали реформата на основния закон – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, обявиха, че още през септември ще започнат работата и консултации с университетски преподаватели и конституционни съдии в парламента.

До връщането обратно в сградата на пл. „Александър I“ се стигна заради наложителен основен ремонт на историческата сграда на пл. „Народно събрание“, включително на покрива и канализацията ѝ. Затова 49-ото НС със сигурност ще приключи живота си в бившия Партиен дом – очаква се ремонтът да продължи дълго.

„Не говорим за временно преместване. Тази легислатура със сигурност ще работи тук, защото ремонтът на другата сграда ще трае най-малко 3 години. При всяко положение 49-ото НС ще работи тук“, каза председателят на парламента Росен Желязков в началото на август, когато отвори сградата за журналисти и показа условията там.

22 млн. лева струваше на държавата изграждането на новата пленарна зала. Работата по нея се превърна в 20-годишна сага – от идеята през конкурсите за проект и начало на ремонта. Накрая бе завършена по спешност през 2020 г., за да се премести там парламентът по инициатива на управляващите от ГЕРБ. По това време бяха големите летни протести, а в Партийния дом депутатите бяха по-лесно охраняеми. Общо ремонтът пък струваше 40 млн. лева.

Новата пленарна зала предоставя повече удобства на народните избраници. Вместо на тесни банки в редички там те ще седят на отделни кресла на 90 см един от друг. Друго удобство е, че там, така или иначе, са кабинетите им, както и заседанията на повечето постоянни комисии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar