Депутатите решиха, че може да не платим и да задържим плащането, докато не получим касова бележка. Трябва ли да бъде извикана полиция, за да се излезе от подобна ситуация в ресторант или фризьорски салон, например, тепърва ще бъде изяснявано.

След сериозен спор беше прието и предложението на ГЕРБ-СДС ДДС за ресторантите да остане 9% поне до края на следващата година.

„Колегата Делян Добрев иска по-нисък дефицит. Сега трябва да излезете от ГЕРБ и да кажете: „Вдигаме данъка, защото заведенията са пълни“. Излизаме и ни питат хората как ресторантите са с по-нисък данък от лекарствата?“, заяви Мартин Димитров, ПП-ДБ.

„Вашето правителство ни вкара в криза. Наложихте санкциите. Тогава вкарахме проект с намалено ДДС за лекарства. Тогава гласувахте „против“, категоричен е Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Ще цитирам Йордан Цонев. Той преди време каза, че ще настоява лично това да се промени. Става въпрос за приходи от 300 милиона, които на финансовия министър му трябват. Или имате скрито участие в ресторантьорския бизнес, или получавате пари от тях“, посочи Тошко Йорданов от ИТН.

„Вие чели ли сте законопроекта? Ако бяхте, може би щяхте да видите, че 9% е предложение на Министерския съвет. Защото в момента бламирате МС“, подчерта Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

„Единият вариант е да се върнем на 20%, а другият да останем на 9 и да има мерки за изсветляване. Ако няма да се приемат мерките за изсветляване, да се качим на 20%“, настоя финансовият министър Асен Василев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar