„Вече съм много изнервена. Искам справедливост“. Това заяви Дебора Михайлова преди заседанието на Районния съд в Пловдив, цитирана от БГНЕС. Съдът прави пореден опит за старт на делото срещу 26-годишния Георги Георгиев, който е обвинен от прокуратурата за нанесени тежки травми върху момичето.

На въпрос дали е преживяла шока, Дебора отказа да коментира. Младата жена пристигна в съда, подкрепена от близки и роднини.

Делото срещу обвиняемия Георги Георгиев от Стара Загора е все още на фаза разпоредително заседание, тъй като два пъти бе отлагано. От трети опит делото тръгна най-после, поне в тази част на процеса – по процедурата.

Спрямо Георги Георгиев са повдигнати три обвинения – за побой, обезобразяване на момиче и заплаха за убийство. За тях той може да получи до 10 г. затвор.

Всички страни по делото „Дебора“ този път се явиха в съдебната зала в Пловдив и започнаха пледоарии по процедурата. Пред журналисти Дебора Михайлова лаконично заяви, че вече е много изнервена и иска справедливост.

В началото на разпоредителното заседание стана ясно, че тя е подала молба за частно обвинение, но на този етап не е предявила финансов иск. Молбата й бе приета от съда и така Дебора беше конституирана като частен обвинител. След това съдът даде ход на разпоредителното заседание, което се проведе при закрити врата.

В началото адвокатите на Георги Георгиев поискаха част от делото да се върне обратно в Стара Загора, където местният районен съд да гледа мярката му за неотклонение в по-лека. Според защитата, насочвайки делото в Пловдивския районен съд, ВКС не е посочвал, че мярката на Георги трябва да се гледа тук. Напротив, тази част от досъдебното производство е подсъдна на магистратите в Стара Загора, смятат адвокатите. Затова те поискаха днес съдът да не дава ход на делото, а произнасянето по мярката на Георги Георгиев да се състои в Старозагорския районен съд.

Самият той настоява за промяна на постоянното му задържане в ареста в по-лек режим. След кратко заседание обаче, съдът отхвърли този опит на защитата за отлагане на процеса.

Случаят на Дебора нашумя миналото лято, когато стана ясно, че на момичето са правени 400 шева върху рани, нанесени с макетен нож. Според прокуратурата Георгиев е остригал и косата на Михайлова против волята ѝ, и я е заплашвал с убийство. След като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод, делото беше изпратено в Пловдив от ВКС.

На последното заседание на 27 март т.г. адвокатите на Георги Георгиев не се явиха в съда. Командированите обвинители от Районната прокуратура в Стара Загора посочиха, че много бързо са изпълнили указанията на съда и са „ремонтирали“ обвинителния акт срещу Георги. Те изразиха становище, че към този момент няма нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar