Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста Никола Райчев, който наръга с нож 21-годишния Ангел Здравков. Райчев е обвинен в умишлено убийство.

Както „24 часа“ писа, трагедията се разигра в петък на 29 септември.

Ангел и приятелката му се разхождали пред блока ѝ в кв. „Запад“, когато изневиделица изскочил Никола и след кратък сблъсък наръгал смъртоносно Ангел два пъти. Ревност е вероятната причина за убийството – приятелката на Ангел е била гадже на Никола, а той ги следял от няколко дни.

18-годишният Никола Райчев бе доведен в съдебната палата при засилена охрана. Той изглеждаше видимо смазан и примирен с белезниците на ръцете си, докато минаваше по коридора към зала № 2.

От нощта на ареста досега задържаният смени трима адвокати

Преди да започне гледането на мярката за неотклонение, първият му адвокат Илия Колчев бе освободен по желание на обвиняемия. Във вторник на Никола бе изпратен служебен защитник – адвокат Соня Крайчева, но тя бе освободена от съда, тъй като Ангел се възползва от услугите на адвокат Лъчезар Кръстев.

От прокурора в съдебната зала се разбра, че има двама свидетели на убийството. Никола намушкал Ангел два пъти – веднъж в слабините и после в крака и прекъснал артерия, която довела до фатална кръвозагуба.

Райчев се метнал на колата и избягал. По неофициална информация

изоставил автомобила в близко до Пазарджик село

Оттам някак се добрал до София, където живеел и работел брат му. Разследващите стигнали до него по снимка, пусната в системата на МВР за издирвани лица. Спипан е в района на Централна жп гара, бил сам. Ако е искал да се предаде, в района на Централната гара има много служители на реда и е можел спокойно да го направи, каза прокурор Георги Кацаров.

До момента Никола Райчев не е направил опит да съдейства на разследващите органи, нито пък е обяснил какво точно е станало.

В хода на досъдебното производство е установено, че 18-годишният бивш възпитаник на гимназията по механотехника е провел чат по телефона си, в който проличало агресивното му поведение.

Кое е лицето, с което е чатил,

прокурор Кацаров отказа да назове. Вероятно става въпрос за 24-годишната Дарина Бързакова, заради която е станало спречкването. Агресивното поведение на Никола в чата показва, че ако бъде освободен от ареста, той може да извърши престъпление или да се укрие, категоричен е прокурорът. В същото време адвокатът му пледираше за домашен арест с гривна за проследяване.

В съдебната зала младежът поиска да не бъде сниман. На въпрос на съдията каква мярка претендира да му бъде наложена, той отговори: „Съдът да прецени дали трябва да бъда задържан“.

Според прокурор Кацаров работното обвинение за умишлено убийство, което предполага лишаване от свобода от 10 до 20 г., може да се промени, след като излязат медицинските експертизи. Ако се установи, че убийството е извършено по мъчителен начин за жертвата, обвинението може да е по-тежко – доживотен затвор например.

„Има неща в този свят, за които думите не могат да бъдат достатъчни. Едно от тях е

как да кажеш „сбогом завинаги“ на добър и обичан човек

Такъв е нашият Ангел, когото изпращаме в последния му земен път. Той обичаше моторите, обичаше своите приятели“. Това написа час преди опелото поклонение в катедралния храм „Успение на Света Богородица“ Никол Димитрова, приятелка на Ангел. В 11,30 ч по улиците на Пазарджик тръгна шествие на мотори от местния мотоклуб. То премина покрай съдебната палата, лобното място на Ангел и спря пред църквата, където стотици близки и приятели на убитото момче бяха дошли да се простят с младежа.

В понеделник – ден преди опелото, над 200 балона полетяха в небето над Пазарджик в памет на Ангел Здравков. Приятели, познати, бивши съученици, много граждани бяха дошли на лобното му място, за да запалят свещичка или да положат цвете. Момичета и момчета плачеха и настояваха за бързо произнасяне от съда и справедлива присъда на убиеца. „Знаем, че не можем да върнем лъчезарния Ангел, но с мълчаливото бдение всяка вечер искаме да призовем убиецът да си получи заслуженото наказание“, коментираха младежите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar