Двама българи са осъдени на по 10 години затвор от Тричленния апелативен наказателен съд в Солун, за банкова измама, съобщава Nea Kriti.

Те са заловени да манипулират четири банкомата: три в Солун и един в село Стратос, открадвайки данните на стотици банкови карти.

Само в случаите на банкоматите в Солун, както се посочва в материалите по делото, са откраднати данните на най-малко 665 дебитни и кредитни карти, които са анулирани своевременно от банковите клонове, като избегнатата загуба надхвърля 665 000 евро (над един милион и 300 хиляди лева).

Според материалите по делото се оказва, че подсъдимите са поставили механизми в картоприемника на банкоматите, както и пластмасов капак, към който са били подходящо пригодени микросхема и камера, закрепени към горния пластмасов корпус на машините, за да записват тайния ПИН код при въвеждане от картодържателя. Това е метод, международно наречен „Skimming“.

В извиненията си подсъдимите са отрекли те да са лицата, манипулираните банкомати и че самите те дори не са били на конкретните точки. Но те не са убедили съдиите и са признати за виновни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar