„Нито съм търсил, нито съм получавал подкуп. От 17 г. съм полицай. Никога не съм търсил подкуп. За мен тази работа е въпрос на чест. Мразя корумпираните полицаи. Работата ми е престижна и я работя с чест. При задържането ме биха, имам охлузвания по тялото, изкъртен и счупен зъб.“

Това каза пред окръжния съд в Благоевград 40-годишният граничен полицай Атанас Коцев, който работи на ГКПП Кулата.

В петък вечерта той бе арестуван пред хотел в Сандански, след като получил 500 евро от криминалнопроявения Владимир Бойчев – Владо Боклука.

Прокуратурата повдигна обвинение на служителя, че чрез изнудване поискал и приел сумата от 500 евро, за да не извърши действия по служба.

Използвайки служебното си положение на граничен полицай от ГКПП Кулата, той поискал такса „спокойствие“. Заплашвал лицето, от което е поискан подкупът, че ще извършва постоянно проверки на товарните автомобили, преминаващи през граничния пункт, свързани с дейността на транспортните му дружества, съобщиха от прокуратурата.

За това престъпление, ако съдът го признае за виновен,

законът е предвидил лишаване от свобода от 3 до 10 г.,

глоба до 20 хил. лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Оказа се, че два дни преди ареста Коцев е бил хоспитализиран в болницата в Сандански заради възпаление на средното ухо и нарушения на вестибуларния апарат. Излязъл за малко, за да вземе 500-те евро, но е арестуван.

След това отново е бил върнат в болницата, където останал до 19 ч в понеделник под полицейска охрана.
На делото за гледане на мярката за неотклонение във вторник стана ясно, че от 26 април Коцев вече има влязла в сила присъда от 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

Той е признат за виновен, че на 25 януари 2016 г. пред служител на сектор „Пътна полиция“ в Благоевград се е ползвал от неистински договор на италиански език за покупко-продажба на „Фолксваген пасат“.

Пак в КАТ на същия ден той подал писмена декларация за придобиване на собственост върху колата, като е потвърдил неистината, че на 12 януари 2016 г. в Италия е закупил фолксвагена от Д. Д., което се оказало невярно.

Коцев остана изненадан от това, че присъдата на районния съд в Благоевград за фалшивия документ вече е влязла в сила.

„Коцев е търсил контакт с Владимир Бойчев, обяснявал му е, че трябва да плати такса „спокойствие“ и

при неплащане камионите му ще се подлагат на щателни проверки, може да се намерят и наркотици

и ще се бавят на границата.

Кореспонденцията между двамата е била чрез вайбър и телеграм. Той е бил активният и е търсил лицето. В разпечатките има и закани, че ще бъдат рязани пръсти.

Посещавал е лицето в офиса му, отправял е закани“, каза прокурор Георги Мадолев и настоя Коцев да остане в ареста.

Допълни, че има опасност, ако е с по-лека мярка, да въздейства на свидетели. Някои от тях при разпитите са заявили, че се страхуват. След като стана ясно, че полицаят вече има условна присъда, ако бъде признат за виновен по сегашното обвинение, то той ще трябва да изтърпи и нея.

В коридорите на съда Коцев вървеше бавно и куцаше, показа и охлузвания по краката, твърдейки, че са получени при ареста му. Появи се в залата по чехли и бермуди.

„Първо искам да се извиня за вида, в който се явявам, защото за мен това е неуважение към съда. След като ме биха и заключиха, не ми разрешиха свиждане и затова съм с тези дрехи“, обърна се към съдия Татяна Андонова полицаят.

„Моля за очна ставка с лицето Владо Боклука, за да докажа още днес, че подкуп нито е искан, нито е получен. От Владо Боклука си търся парите, които той взе от мен и семейството ми чрез измами преди 7 г. Аз всеки месец връщам по 350 лв. кредит, баща ми и брат ми – също. Той

видя, че си искам парите, и ме натопи

С баща ми и брат ми имаме 50-60 хил. лв. кредити, но се надявам, че истината ще излезе“, допълни Коцев и в разказа си за „измамите“ намеси и Васил Петров-Бахамата, арестуван заедно с жена си и сина си преди няколко месеца.

Тримата бяха обвинени, че с измами са получили над 500 хил. лв. от различни хора.

„Нека той да каже дали съм му искал подкуп! Каза, че ще ми връща по 1000 лв. на месец, за да може ние пък да си връщаме кредитите, а аз му обещах, че няма да пускам жалба.

Моля да ме освободите с мярка „подписка“, за да работя, да връщам кредитите, да плащам издръжката на двете си деца и да се грижа за възрастния ми баща“, допълни полицаят и обеща, че няма да се укрива.

Адвокатът му пък обясни, че прокурорското постановление за задържането е било издадено 6 минути преди да му бъде повдигнато обвинение в болницата, заради което бил задържан незаконно.

„Ако свидетели се страхуват, то в НПК има ред за защита на свидетели. Нито те, нито прокуратурата е предприела мерки за тяхната защита“, допълни адвокат Добромир Парапанов.

Окръжният съд в Благоевград в лицето на съдия Татяна Андонова обаче определи на Атанас Коцев мярка „задържане под стража“, защото счете, че има достатъчно доказателства, уличаващи Коцев в извършване на престъплението. Имало и реална опасност той да се укрие.

Полицаят ще обжалва постоянния арест следващата седмица пред Софийския апелативен съд.
Бизнесменът, от когото прокуратурата твърди, че е поискал и взел 500 евро подкуп –

Владимир Бойчев, е криминално проявен, лежал е и в затвора

Преди години заради интимна връзка с него бе осъдена дознателката от Благоевград Розалина Кьосева, арестувана през април 2019 г. Тя водела разследване срещу него, но се влюбила и отношенията им прераснали в интимни.

Не изпълнявала задълженията си, а когато той се укрил, за да не влезе в затвора, тя му ходила тайно на гости, след това го посещавала в затворническото общежитие, предавала му служебна информация, както и данни за надзиратели в затвора, а той ги сплашвал.

Свидетелствала в полза на Бойчев пред съда в Солун, който го обявил за издирване.

Кьосева призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата, одобрено от съда, и получи наказание 18 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, както и лишаване от право да заема длъжност разследващ полицай за срок от 1 година.

Тя твърдеше, че е признала вина и сключила споразумение с прокуратурата, за да приключи по-бързо съдебното производство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar