Наказателен съд в Катар осъди бившия министър на финансите на 20 години затвор за пране на повече от 5.6 милиарда долара, показва документ, описващ подробности за присъдата и цитиран ексклузивно от „Ройтерс“.

Съдът на първа инстанция също така е наредил на Али Шериф ал-Емади да плати глоба в размер на над 61 милиарда катарски риала (16.7 милиарда долара). Това са 40.9 милиарда риала – или два пъти повече от сумата на парите, които той е изпрал – плюс допълнителни глоби в размер на повече от 21 милиарда риала, показва документът.

Съдиите също са решили, че Шейх Науаф бин Джасим бин Джабур Ал Тани, високопоставен член на управляващото семейство на Катар и брат на бившия министър-председател на Катар, е виновен в злоупотреба с обществени средства. Той е осъден на шест години затвор и глоба от 825 милиона риала , показва същият документ.

Емади и Шейх Науаф, които бяха изправени пред съда заедно с още 14 души, могат да обжалват присъдата, която съдът е произнесъл на 10 януари. Не е ясно дали двамата са се признали за виновни по време на процеса.

  • Katara Hospitality, компанията, на която Шейх Наваф преди това е бил председател на борда, отказа да предостави подробности за контактите си с него. Благотворителна фондация, управлявана от неговия клон на управляващата фамилия, която той преди това е председателствал, заяви, че вече няма връзки с него.
  • Шейх Науаф, брат на бившия премиер на Катар шейх Хамад бин Джасим Ал Тани, беше до 2021 г. председател на Katara Hospitality, хотелското подразделение на QIA, която притежава Savoy в Лондон и Plaza в Ню Йорк и разработи хотелския проект Katara Towers в Катар за 600 милиона долара .

Емади беше осъден по обвинения в подкуп, злоупотреба със служебно положение и власт и злоупотреба с обществени средства в допълнение към прането на пари, според документа. В него обаче не се уточнява естеството на корупцията.

Адвокат, представляващ друг от обвиняемите, и източник, запознат със случая, потвърдиха съдържанието на съдебния документ от пет страници, видян от „Ройтерс“.

Емади беше арестуван през май 2021 г. и уволнен като министър на финансите. Премиерът и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви, че разследването на Емади е свързано с действията му като министър на финансите, а не с други постове, които е заемал в бизнес средите по време на времето си като министър.

Арестуването, наказателното преследване и осъждането на високопоставени катарци като Емади и Шейх Науаф предизвика шок във финансовите среди в Катар.

Подобно антикорупционно разследване по най-високите етажи е необичайно в Персийския залив, където публични фигури от такъв ранг рядко се сблъскват с обществен контрол или съдебно преследване. Ден преди ареста на Емади през 2021 г., емирът на Катар отмени разпоредбите, които дават на министрите имунитет от съдебно преследване, покказва държавният вестник на страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar