Служебният премиер Димитър Главчев заяви готовност да остане начело на Министерския съвет, ако няма друг, който да се съгласи.

„Нека изчакаме втория и третия мандат. Всички знаем каква е процедурата – президентът има възможност да избира от няколко човека. Предишния мандат аз казах на президента, че приемам само ако няма кой друг. Тогава така приех, няма причина да кажа нещо по-различно“, отвърна Главчев на въпросите готов ли е да оглави и следващ служебен кабинет. Отказа да прогнозира какво ще стане и подчерта, че ще спазва задълженията си по конституция.

Последните промени в основния закон ограничават Румен Радев да избира премиер само между 10 души в държавата. „Домовата книга“, както той сам я нарече, включва председателя на парламента, шефа на Сметната палата (какъвто е Главчев) и заместниците му, директора на БНБ и неговите заместници, омбудсмана и заместника му.

Миналия път желание да са премиери изявиха само Главчев и подуправителят на БНБ Андрей Гюров, който обаче сега е в принудителен отпуск, след като антикорупционната комисия обяви, че е в несъвместимост заради участие в управата на фирма. И омбудсман няма – Диана Ковачева стана съдия в Страсбург, а заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова бе оглеждана от президента за служебен премиер, но подаде оставка още докато течеше подборът.

В листата обаче вече влиза новата парламентарна шефка Рая Назарян.

Междувременно се чака решението на Конституционния съд по промените в основния закон, които засегнаха съдебната власт и служебните правителста. Те бяха дадени на КС от президента Радев, ИТН и „Възраждане“ още през януари. Няма срок, в който топмагистратите да се произнесат. И според наблюдатели забавянето може да е достатъчно дълго, за да не се сменят в крачка правилата за избор на нов служебен кабинет при избори наесен. Иначе дори КС да отмени промените, докато на власт е кабинетът „Главчев“, те няма да го засегнат, защото отмяната не важи със задна дата.

„Ако днес няма правителство и се премине към следващ мандат, КС ще се забави, защото политически не е добре, ако има обявяване на противоконституционност на промените, свързани с непрекъсваемостта на Народното събрание и с начина, по който се формира служебно правителство“, прогнозира и преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar