Съдът в Габрово върна на прокуратура обвинителния акт срещу бившият председател на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) в града заради съществени процесуални нарушения. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

На 12 февруари се проведе разпоредително заседание по наказателното дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово против Ц.Д. от Трявна, обвинен в приемане на подкуп.

Лекарят е предаден на съд с обвинение в това, че през периода 10 май – 16 ноември 2022 г., като длъжностно лице и при условията на продължавано престъпление, приел от различни хора парични суми в размер на общо 3 570 лева, за да издаде експертни решения за освидетелстване или преосвидетелстване с определяне на трайно намалена работоспособност от горепосочената ТЕЛК.

След като изслуша и обсъди становищата на страните, съдът счете, че на досъдебната фаза са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила. Съдебният състав констатира неясноти и противоречия при формулиране на обвинението, които счете, че са довели до ограничаване на правата на подсъдимия. Съдебното производство бе прекратено, а делото – върнато на прокурора за отстраняване на допуснатите нарушения.

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – В. Търново в 7-дневен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar