Целта на ареста на продуцента Никола (Нико) Тупарев е била да бъде отнета собствеността му в няколко дружества, а за задържането му преди да е факт съобщили сайтове с прикрита собственост, в които от месеци тече клеветническа кампания срещу него и семейството му. Това се казва в съобщение на самия Тупарев до медиите след като в четвъртък бе арестуван, а в петък – освободен като съдът не намери доказателства, че е извършил, това в което е обвинен.

От писмото се разбира още, че споровете между него и доскорошния му бизнес партньор Александър Тошев са за дружества, извършвали имотни сделки и за притежаваните от тях имоти.

Тупарев обяснява, че обвинението, по което е бил привлечен, е за длъжностно присвояване от „Лайм“ ООД, в което е съдружник и притежава 85 % от дяловете, но никога не е бил управител. „Де юре няма как да бъда субект на престъплението длъжностно присвояване, тъй като не представлявам длъжностно лице за „Лайм“, подчертава той. Дружеството било със специална инвестиционна цел, фокусирано в имотния пазар и нямало общо с продуцентската дейност.

Опит за завземане на бизнеса или присвояване на средства: Какво се разбра за ареста на Нико Тупарев

Тупарев пише, че е подавал множество сигнали, включително до прокуратурата и ГДБОП, за разследване на престъпна схема както във въпросното дружество, така и в „Куба Либре“ ООД и „Ен Джей Пропърти“ ООД. Той посочва като участник в тази схема управителят и миноритарен съдружник в дружествата – Александър Тошев и фирма, ангажирана да обслужва правно бизнеса, но не посочва коя е тя. В петък се разбра, че арестът на Тупарев е след сигнал от Тошев.

„Целта на многопластовата схема е овладяване на дружествата и заграбване на имуществото им. Тя включва фиктивно получени и дадени заеми от управителя на дружествата от и на свързани с управителя лица, за целите на създаване на изпълнително производство срещу всяко дружество“, пише Тупарев.

Когато се е възпротивил на такива действия в качеството му на мажоритарен съдружник, в Търговския регистър са внесени неистински документи с нотариална заверка, по силата на които продава дяловете си по напълно идентичен начин и в трите дружества срещу цена, равна на номиналната им стойност (5 хил. лв), обяснява Тупарев. Той е завел редица дела срещу това.

Адвокат Грета Ганева, която го представлява по търговските дела, коментира в петък пред „Дневник“ казуса като „рейдърство“ (бел.ред. – престъпно превземане на бизнес). По повод обвинението от прокуратурата тя обясни, че „на Тупарев е разпределен дивидент, за който е платен данък и той е и деклариран в неговата данъчна декларация, тази на фирмата, но и в годишния финансов отчет на „Лайм“. Сега Тошев подава сигнал, че във фирмата, която е завзел е било извършено нещо преди четири години“.

В публичното становище, Тупарев обвинява Тошев и във фабрикуването на сигнал срещу него за длъжностно присвояване, независимо, че именно Александър Тошев е бил управител и натоварен със задълженията да управлява сметките и имуществото на „Лайм“ ООД.

Според Тупарев „прокурор със съмнителна репутация изготвя неиздържаното и според СГС от правна гледна точка обвинение“. Наблюдаващ прокурор е Димитър Франтишек, известен от показни разследвания на закритата вече спецпрокуратура.

Според обвинението на 11 март 2020 г., на 1 април 2020 г. и на 16 септември 2020 г. продуцентът наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си банкова сметка без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците на дружеството за разпределяне на печалба от дейността му, твърди прокуратурата. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай според прокуратурата.

Тупарев обяснява в писмото, че дивидентите, за които е бил обвинен, че е присвоил, са били преведени по банков път чрез електронно банкиране от профила на служител на Александър Тошев на базата на пълномощно, издадено от самия Тошев. Те са декларирани пред НАП и са отразени в годишния финансов отчет на „Лайм“ ООД, подписан от Тошев. Така самият Тошев, според Тупарев, валидира като правомерни извършените плащания.

Допълва, че плащането на дивидент може да бъде обект на граждански спор, но не може да е основание за наказателно преследване срещу съдружник, който е получил дивиденти, платени му от управителя.

„Очевидно е, дори само на база публично достъпна информация, че обвинението представлява целенасочена репресия, предназначена да ме извади от тези дружества. Още повече, че трайната съдебна практика е категорична, че е недопустимо използването на наказателния процес като средство за решаване на спорове с граждански характер“, подчертава продуцентът.

Тупарев с група от фирми е сред големите продуценти в България повече от 20 години, като е имал различни съдружия, както и договори и с трите национални телевизии – двете частни и държавната БНТ. Сред продуцираните формати са Big и Vip Brother, „Стани богат“, „Dancing Stars“, „Ергенът“ и други.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar