Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу Боян Расате за непристойни действия, извършени в ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub през 2021 г.

Тричленен състав на ВКС отмени въззивната присъда от 10.07.2022 г., постановена от САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

Делото е образувано по касационен протест и по касационни жалби на подсъдимия Боян Расате и на частния обвинител и граждански ищец Глория Ф. срещу присъдата по в.н.о.х.д. № 936/2022 г. на Софийския апелативен съд (САС).

С присъда от 24.06.2022 г. на Софийския градски съд Боян Расате бе признат за виновен за това, че в съучастие с неустановени по делото лица извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – престъпление по чл. 325, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

На основание чл. 78а от НК подсъдимият е освободен от наказателна отговорност, като му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 3000 лева. Расате е оправдан по обвинението деянието да е извършено с изключителна дързост. Признат е за невинен и по обвинението да е причинил по хулигански подбуди лека телесна повреда на Глория Ф. Отхвърлен е предявеният от пострадалата граждански иск в размер на 4000 лева.

С въззивната присъда на Софийския апелативен съд Боян Расате е признат за виновен по повдигнатото му обвинение по чл. 131, ал. 1, т. 12 вр. чл. 130, ал. 2 от НК, като му е определено наказание „пробация“ с пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 6 месеца с периодичност два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 6 месеца. Първоинстанционната присъда е изменена в частта, с която подсъдимият на основание чл. 78а от НК е освободен от наказателна отговорност за извършеното престъпление по чл. 325, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, като на основание чл. 54 и чл. 42а, ал. 1 от НК му е наложено наказание „пробация“ с пробационни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 6 месеца с периодичност два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 6 месеца, както и наказание „обществено порицание“, което да се оповести чрез печата. Гражданският иск, предявен от пострадалата, е уважен в размер на 2000 лева. Присъдата е потвърдена в останалата ѝ част.

В касационния протест се сочат всички касационни основания по чл. 348, ал. 1 от НПК. Предлага се въззивната присъда да бъде отменена, а делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на САС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar